IT специалистите ни сред най-конкурентните в световен мащаб

Българската софтуерна индустрия е сред малкото, които не са засегнати от световната пандемия. Напротив, именно кризата, породена от глобалното разпространение на коронавируса, дава тласък на един от малкото ни конкурентноспособни в световен мащаб сектори.

По данни на БАСКОМ (Българската асоциация на софтуерните компании) през 2020 г. секторът е отбелязал ръст на приходите от 10%, при 5,5% спад на БВП на страната. Близо 38 хиляди кадри у нас са били заети в софтуерния бранш, през този период, като очакванията са до края на 2021 г. броят им да стигне 41 667 души.

На българския пазар работят офисите на повече от 60 глобални софтуерни бранда, а предприемачи от над 20 националности продължават да откриват нови и нови компании и представителства у нас, въпреки кризата, става ясно от проучването на БАСКОМ. „Сега на пазара най-много се търсят специалисти по технологии като Java или JavaScript, а също и PHP (езици за програмиране)“, казва пред БНР Петя Цветанова, представител на водеща компания за човешки ресурси в IT сектора. Според нея това е най-динамичният бранш у нас през последната година на епидемични рестрикции.

Почти половината от позициите, които се предлагат в момента, са за дистанционна работа. Да не говорим, че средното възнаграждение е повече от три пъти по-високо от това в останалите сектори. Какви са заплатите на IT специалистите у нас:

„Вървят различно. Да кажем за junior позиции , т.е. за човек, който тепърва завършва образованието си, възнаграждението може да започне от 1700-1800 лева, като впоследствие се израства много бързо. След 2 години, примерно, може да си на 5000 лв. заплата, в зависимост от проектите и технологиите, с които работиш. Хората, които имат много богат и дълъг опит в тази сфера, да речем над 10 годишен стаж в бранша, могат да взимат към 8-10 хил. лв. месечно.“

И една любопитна особеност на българския IT пазар. Оказва се, че около 35% от заетите в него са жени. Това нарежда страната ни на челна позиция в ЕС по този показател, надвишаващ над два пъти средните стойности за Съюза. И още – все повече наши сънародници се завръщат от чужбина, за да работят в България като IT специалисти. По данни на БАСКОМ, през последната година, в някои компании те достигат до 10% от общия брой служители.

„Специалистите ни са високо образовани и добре подготвени. Те са по-надеждни, от примерно индийския пазар, където на хората им е малко по-трудно да навлязат в нещата, а и все още битуват предубеждения към тези пазари. Българските кадри са облагодетелствани и от гледна точка на това, че сме в ЕС и не им се налага да получават специално разрешение за работа в Европа. Така че ние имаме огромен потенциал, не само заради географското ни положение, но и като ниво на подготовка и образователен ценз“ – категорична е Петя Цветанова.

Факт е, че водещи международни компании в сектора, които откриха своите регионални офиси в България, наемат предимно български кадри в мениджърските си екипи. Това са хора, които са учили у нас, т.е. плод са на българската образователна система¡ „Те са завършили наши университети, като СУ „Климент Охридски“ или Техническия университет. Тези висши учебни заведения произвеждат чудесни кадри в сектора, които намират добра реализация у нас и в чужбина“ – казва в заключение Петя Цветанова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *