8 декември: Очакват около 26 000 български студенти да празнуват по родните хотели

Първите резервации, които постъпиха много отдавна, бяха точно за къщи за гости. Те свършиха като места възможно най-рано. Имаше интерес към зимните курорти, естествено Банско беше на първо място от тях. Имаше и инетрес и към градовете, които са близо до студентските кампуси.

Тази година очакваме да празнуват като брой около 26 000 български студенти, които ще реализират нощувки по българските хотели, каза пред БНР Константин Занков, главен експерт към Института за анализи и оценки в туризма.

Имаме и входящ туризъм на Студентския празник, очакваме в района на Банско около 2000 гърци.

В България самият сезон започва по-късно като брой настанявания. Иска ни се да започва от 1 декември, но не е така. Тази година ще отбележим ръст на резервациите спрямо миналата, която беше доста слаба за зимния сезон.

Ако през зимния период на 2018 и 2019 г. е имало около 1 млн. и 600 хил. чуждестранни туристи в България, миналата година имахме около 650 хил. Тази година очакваме около 1 млн. 200 до 1 млн. и 300 чужденци да пътуват до България за периода на зимния туристически сезон.

Познати на нас пазари за зимния сезон, които ни подкрепят за развитие на туризма, са Великобритания, Ирландия, Скандинавия и др.

Чуйте Константин Занков в звуковия файл.

Вашият коментар