5 гробници и над 100 монети са новите открития на „Перперикон 2021“

Археологическото лято „Перперикон 2021“ продължава с пълна сила. В момента, екипът на проф. Николй Овчаров обработва сектрор на Изток от откриата преди две години епископска резиденция. 60 души до края на септември работят по специалната програма за археологични разкопки на предишното правителство с която се финансират 6 обекта в страната. Два от тях са в Кърджалийско, а именно Вишеград, което вече приключи и Перперикон. До момента са разкрити западно от най-голямата раннохристиянска църква, открита в Родопите, въобще, преди пет години, трикорабната базилика, за която разбрахме, че тя е на един голям площад, построена през V-VI век. Проф. Овчаров припомни за откритата голяма южна тераса, близо до откритата от него епископска резиденция: 

„Миналата година открихме 3 сгради от този комплекс- една голяма жилищна на няколко етажа, друга по-малка, която е с неизвестно предназначение и ротондата, която смятам, че е била гробница на някои от най-изявените епископи на Епископия за която предполагаме, че е носила името Родопи през VI-VII век и e обхващала цялата планина. Сега работим на Изток от този сектор. И са излезли 5 гробници. Имахме в началото две отворени гробници, разграбени още в древността, на които се вижда структурата – изсечени в скалите, отгоре с покривни плочи. А сега в момента излязоха три неразграбени гробници, които предстои да бъдат отворени, може би утре на по-хладно. Гробниците са от V-VI век. Все пак, това не е такъв редовен некропол, какъвто има от по-късно време със стотици гробове, тука са може би 5-7. Все още не знам още колко ще бъдат, но в тях са погребани очевидно изявени хора, най-вероятно духовници“. 

Археологическо лятоАрхеологическо лято

Докато обработва сектора в който се намират петте гробници, екипът на проф. Овчаров се е натъкнал на изключително много находки. Сред тях са и над 100 монети, но една е с изключителн историческо значение:“Ние имаме други монети от Реметалк, но тази е много рядка. На нея той изобразен със съпругата си Питодорис и със сина си Котис. Защо обаче е толкова важна. Защото фиксира един много важен момент, а именно последните години на тракийските царства“. Той обясни, че именно при Реметалк I се случва много важно събитие, описано от римските автори – пазеният от народа на бесите храм на Дионис е даден на одрисите, след като с римска помощ тракийският цар навлиза в Родопите и побеждава вожда на бесите Вологез. „Ето тази монета фиксира този момент, както и другите монети.“, каза още проф. Овчаров. На монетата са изобразени Реметалк I със съпругата му Питодорис и сина му Котис. 

Проф. Николай ОвчаровПроф. Николай Овчаров

Разкопките на Перперикон ще продължат до края на септември, припомни проф. Овчаров, който каза още какво предстои да се случи: 

„Вървят проектите за Перперикон. Големият проект за близо 8 милиона лева преди няколко дни уточнихме подробностите. Само ще припомня, че по него ние трябва да завършим тотално реставрацията на сградите в акропола на Перперикон и базиликата ще бъде вдигната на места до 1,50-2 м. с оригиналните камъни, ще бъдат вдигнати и колоните, и въобще вече ще има един такъв вид в който хората ще видят, че е една прекрасна църква.  Завършва се работата и по посетителския център. Той ще е готов в края на годината.  А в средата на август чакаме да излезе от печат този огромен труд „Перперикон“ Том 1-ви – „Акрополът на Перперикон“. Това е 15 16-годишна работа на акропола, грандиозна книга, която показва целият блясък на античния и средновековен град Перперикон“. /бнр

Вашият коментар