276 жертви на безредиците в ЮАР (Видео)

Снимка: АП

Броят на жертвите от безредици и мародерство в Южна Африка достигна 276 души, съобщава агенция „Франс прес“, цитирана от БНТ позовавайки се на нови правителствени данни.

На 16 юли са отчетени 212 смъртни случая, а във вторник броят им достигна 234. Представител на правителството на Южна Африка отбелязва, че става въпрос за жертвите, пряко свързани с безредиците в провинциите Квазулу-Натал и Гаутенг.

Безредиците започнаха в Квазулу-Натал на 9 юли, когато поддръжниците на бившия държавен глава Джейкъб Зума, който беше затворен на 8 юли, започнаха да блокират главните пътища. Те обявиха началото на кампанията „Свобода за Зума“ за осигуряването на предсрочното му освобождаване и призоваха населението на страната да се присъедини към протестите им. Демонстрациите прераснаха в големи бунтове. От 10 юли започнаха грабежи в провинция Гаутенг, която включва Йоханесбург и Претория. Останалата част от страната остана спокойна.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса заяви, „161 търговски центъра и магазини, 11 склада, осем фабрики и 161 магазина за алкохол са ограбени и повредени“. Според него „ще са необходими месеци, за да се възстанови разрушеното“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *