1 % от хората страдат от шизофрения

Около 1% от хората по света страдат от шизофрения, сочат данните на Световната здравна организация. Това означава, че у нас от болестта са засегнати около 70 000 души.

15 нови случая на болестта откриват лекарите на всеки 100 000 души. 2/3 от тях изискват болнично лечение. Средната възраст, на която се открива заболяването при мъжете е 21 години, а при жените -27 години. Около 15-20% от болните се възстановяват след първия пристъп, 52 % са без психотични симптоми през следващите 2 години след първия пристъп. 50% от болните обаче са с частично нарушено функциониране след пореден пристъп, а 25% стават инвалиди.

С термина шизофрения са обединява спектър от клинични състояния. Затова не може да се направи и ясна прогноза, тъй като болестта е разнородна както по протичането си, така и по проявленията си.

Основните симптоми са в сферата на преживяванията, мислите и усещанията. Сред ранните признаци, които са знак за консултиране със специалист, са значими промени в поведението, които не могат да бъдат обяснени с конкретна причина – раздяла, смърт на близък или тормоз. Това винаги трябва да е тревожен сигнал. Едно от най-характерните преживявания е за загуба на свободна воля и усещане за подчиненост на външна сила или чужда воля.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев по БНР с психиатъра д-р Златка Димитрова.

Вашият коментар