Юлски горещини захлупват страната

Започна период на горещо време, период, който ще продължи в следващите десетина дни. Особено в Централна и Източна България, където и вероятността за валежи ще е по-малка – истинско лято.

Синоптичната комисия, за съжаление, стига до извода, че захлаждането, което прогнозираха моделите миналия петък, ще е доста по-слабо изразено и то само над западните райони на страната.Особено във вторник, сряда и четвъртък ни очакват температури до 38, 39 градуса, на места в крайния северозапад, по поречието на река Дунав и в Източна Тракия. Това ще са едни от най-горещите дни през лятото, но за момента не се очертават температурни рекорди – 42, 43 градуса. Ще бъде горещо, но вероятно няма да е извънредно горещо.

В четвъртък вечерта и в петък над северозападните райони вече ще очакваме образуване на купесто -дъждовна облачност и слабо понижение на максималните температури с до 3 – 5 градуса. Това леко ще разхлади нажежената атмосфера.

Над Западните Балкани ще има условия за гръмотевични бури и проливни валежи на места, това време ще споходи и Западна България с различна интензивност в дните от петък нататък.

И в събота и в неделя се очаква да видим купесто-дъждовна облачност и превалявания с гръмотевици над планините на запад, като тези процеси ще продължат и през новата седмица, като тогава се очертава да бъдат и на повече места.

Това означава по-нестабилна атмосфера в периода след 18-ти до около 22 – 23 юли. Как точно ще се развият събитията през следващата седмица предстои да видим в петък на поредното заседание на Синоптичната комисия.

Засега е важно да знаем, че ни предстоят три горещи дни, а след това на запад слабо понижение на максималните температури и повишена вероятност за гръмотевични бури.

Синоптичните модели в своите прогнози до края на юли очертават периоди на по-стабилно и горещо време с периоди, когато преваляванията и гръмотевичните бури са по-вероятни.

В Европа нещата изглеждат разделени – западната част от континента е по-хладна, особено Франция, Бенелюкс, Великобритания, докато централните и източни части на континента, включително Балканите, Европейска Русия, части от скандинавските страни, са в плен на горещото лято.

Много горещо се очертава да бъде времето над западните и северни американски щати, както и в Централна Канада, където горещ купол ще повиши температурите отново до 38, 39 градуса далеч на север. Горещият купол е бавноподвижна зона с повишено налягане, което създава условия за повишаване на температурите до много високи стойности в комбинация от силното слънчево греене, преноса на по-топли въздушни маси и адиабатно награвяне на въздуха в антициклона, тъй като той се спуска, уплътнява се и се нагрява.

В САЩ това ще бъде втората гореща вълна в западните щати след тази от края на юни.

Точно обратното се случи в Южна Америка само преди седмица, когато от Антарктида се откъсна мощна студан вълна, която се разпростря далеч на север – чак до Бразилия, където падна и сняг, явление забравено там от десетилетия. В Аржентина бяха измерени и рекордно ниски температури – под минус 10 градуса, и то в северните, по-топли части на страната.

Нова Зеландия също преживя ледена вълна от Антарктида горе-долу по същото време.

Според последните данни – в Антарктида тази зима се измерват относително по-ниски температури, там е по-студено, а и ледената покривка в Южния океан, около Ледения континент се разширява малко по-бързо от обичайното.

В природата има равновесие – на север е горещо, на юг студено, всичко това е в рамките на обичайното проявление на времето.

Синоптичната комисия обсъди и международни теми – ситуацията в Куба, където започнаха антиправителствени протести, както и в Афганистан, там американците се изтеглят, а талибаните настъпват и вероятно ще поемт контрола над страната в рамките на година. Цената на петрола също бе на вниманието на комисията.

Внимавайте с климатиците в идващите горещи дни, ползвайте ги разумно, не стойте директно под студената струя, за да не си докарате някоя настинка баш в средата на лятото. /дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *