Ще усещаме горещия дъх на Луцифер и в следващите дни

Жегите продължават, дъжд няма да вали. Това е положението и основния извод на Синоптичната комисия, която заседава в намален състав. Колегата Дюзев е изпратен на метеорологични проучвания далеч на запад, където пък е по-хладно от обичайното. Дано като се върне донесе и дългоочакваната разхлада – да, ама надали.

Като казваме дъжд няма да вали, малко пресилваме, защото още от сутринта на днешния ден има гръмотевични бури на места в Северна България, дори в този ранен час, а в сряда следобед и привечер отново на места в Западна България и планините ще има условия за гръмотевични бури с превалявания. Но това са явления по-скоро изключения – през останалото време ще ни залива люто лятно слънце, а температурите ще са високи – до 37, 39 градуса.

След кратко смущение на времето утре /сряда/ до края на седмицата ни чака предимно слънчево и горещо време.

И сега забележете – в началото на следващата седмица температурите още ще се повишат и в понеделник, вторник и сряда не е изключено отново на места да видим температури до 41 градуса, възможно е и по-високи. Това обаче ще стане ясно на петъчното заседание на Синоптичната комисия.

Това лято доста прилича на горещото лято на 2012 година, когато също така дълго време имахме много високи температури, пожари и усещане за нещо извънредно.

Тук е мястото да отбележим, че нищо извънредно не се случва. Не бива да се поддавате на непрекъснатите внушения за извънредност на ситуацията. Това просто не е вярно. Подобни горещи вълни са напълно обичайни за нашите ширини и са се случвали многократно през последните десетилетия, дори и в много по-голям мащаб.

Справката за температурите през юли и август сочи, че след горещото лято на 2012 година, и по-високите температури през 2017 година, в останалото време не сме имали толкова високи температури и летата са били нормални, даже с поднормални температури. Пример е лятото на 2018 година, когато температурите са били с няколко градуса под обичайните.

Миналата година също нямахме високи летни температури, така че тези флуктуации на времето са напълно обичайни и не трябва да се свързват с никакви климатични промени или глобално затопляне. Още по-малко с някава роля, която имал човекът в повишаването на глобалната приземна температура. Глобалната приземна температура се повишава още от времето на Малката ледникова епоха от 17-век, този процеси и сега върви, но е възможно да бъде спрян заради очакваната по-ниска слънчева активност в следващите десетилетия. Паузата в нарастването на глобалната приземна температура от последните 7 години ясно показва, че нещата не са толкова прости, колкото изглеждат на пръв поглед – повече въглероден диоксид, по-високи температури. Тук има много фактори, които правят системата земя – океан – атмосфера – космос толкава сложна, че не бива да се правят прибързани изводи.

Такива каквито ООН направи вчера в поредния си доклад за състоянието на климата. Доклад, който освен ролята на климатично плашило за неосведомените по въпроса хора, няма никаква друга стойност. Още от времето на Ал Гор и неговата „Неудобна истина“, чакаме края на света заради климатичните промени, а той все не идва. Няма и да дойде.

И така, да обобщим – поне до 25 август над страната ще вилнее горещо лято с много високи температури и много малка вероятност за съществени валежи.

Пестете водата, внимавайте с огъня, въобще не палете огън извън населените места, ако е възможно, защото опасността от пожари ще нараства, а както казаха самите пожарникари – почти всички пожари от последните седмици са предизвикани умишлено. Умишлено или заради невнимателното боравене с огън, палене на стърнища и други такива глупави постъпки при горещо и сухо време.

На световните пазари цената на петрола падна под 70 долара за барел, ако тази тенденция се запази, трябва да чакаме и понижение на цените на горивата на вътрешния пазар – да видим?

Продължава вакханалията на свободния пазар за електроенергия, където отново мегават час струва около 300 лева. Много високи и непосилни за бизнеса цени. Имено заради това и Синоптичната комисия отделя време за този въпрос и ви занимава с него, защото това ще се отрази рано или късно, по-скоро рано, върху сметките, които всички плащаме. Защото високите цени на електроенергията ще се прехвърлят в цените на стоките, които потребяваме ежедневно, включително за бизнеса и това ще напомпа инфлацията.

А виждаме една неадекватна реакция от страна на определени кръгове в енергетиката, които очевидно извличата печалби от създадената и от самите тях, ситуация.

Разибра се, така наречената Зелена сделка също учества в този театър на абсурда с високите цени на въглеродните квоти, които бяха измислени само и само да удушат онези отрасли в икономиката, както на България, така и на Европа, които ползват евтина енергия от изкопаеми горива и по този начин произвеждат по-евтини и конкурентни стоки.

Тепърва ще има да говорим за последиците от Зелената сделка, сега само отбелязваме огромните дисбаланси, които и тя нагнетява в българската икономика, разбира се с помощта на некадърното или по-скоро лобистко управление на енергетиката.

Каквото и да говорим за времето през август – август е и е нормално да е горещо. Но не забравяйте, че идва есента, а после зимата. Независимо, че ни предстоят много горещи дни, ще дойде прохладата, а после и студа и ще търсим горещото августовско слънце. /дарик

Вашият коментар