Ще оскъпи ли еврото „потребителската кошница“ на българина

От 2024 г. в живота на българите официално влиза еврото като основна валутна единица, без преходен период. Това става ясно от проекта на Националния план за въвеждане на общата европейска валута у нас.

Много хора обаче се притесняват от тази новост, защото очакват доходите им да намалеят, а цените да се увеличат. Според някой икономисти, еврото не трябва да се въвежда у нас, защото сегашната ни система е много по-добра. Според други експерти обаче, може да има лека и краткосрочна промяна в цените на стоките и услугите, но това не трябва да плаши потребителите. Такова е мнението та Владимир Иванов, председател на ДКСБТ.

„В краткосрочен план, най-вероятно ще се получи такъв ефект. Такъв ефект наблюдавахме в Полша и Чехия, но той траеше между 2 и 5 месеца, същото се случи и в Източна Германия навремето. Резултатът обаче, в средносрочен и дългосрочен аспект, е съвсем различен. Най-малкото ще получим едно предислоциране на пазара с оглед на механизмите, които действат на европейския пазар, тоест изравняване на ценовите равнища. Имайки предвид вдигането на цените, то се вдигат и цените на труда и всичко минава в евро. Може би, в първите няколко месеца, при закръгляването, ще има някакви затруднения, но в крайна сметка и това, което се получи в Полша, Чехия Унгария, ако щете, е повишаване на благосъстоянието“ – коментира Владимир Иванов.

По отношение на периода, в който ще има цени и в лева и в евро, експертът подчерта, че е имало и други подобни периоди.

„Сигурно ще има и опити за спекула, но общият пазар и тази конкурентна среда , която я има в момента, се надявам да се запази. Всеки един търговец може да иска да вземе много, въпросът е, дали има кой да му го даде“ – допълни Владимир Иванов.

Основното притеснение у част от жителите на Благоевград е неизвестността от това, как ще се отрази смяната на валутата на доходите и цените.

„Не, не го приемам. Не знам, с тези пенсии какво ще стане. Като пазаруваме, няма да стигнат. Ето, сега се намирам в магазина и пазарувам най-необходимото“ – сподели възрастна жителка на Благоевград.

„Свикнали сме си с левчето и искаме с него да си останем“ – коментира потребителка.

„По-добре ще е, тъй като, така България ще е по-приобщена към Европейския съюз, но в крайна сметка, за средностатистическия българин, няма да бъде много добре. Ще има положително влияние за една развиваща се България, а това зависи от много фактори. Валутата няма да те направи европеец, трябва и мисленето на хората да се промени“ – категорични са младите хора. /бнр

Вашият коментар