Ще гарантира ли ЕС независимостта на медиите

В деня на годишната реч „За състоянието на Съюза“ на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен излезе доклад, изготвен от Асоциацията на независимите журналисти – неформална група на журналисти и издатели от Централна и Източна Европа и на Чешкия комитет за редакционна независимост. В доклада е подчертана тежката ситуация на медийната среда в региона.

В „Мрежата“ Деян Димитров от „Капитал“ коментира защо свободата на медиите се е превърнала в най-новото изпитание за ценностите и единството на ЕС и защо докладът на двете журналистически организации е така критичен към досегашното бездействие на ЕС по уронването на медийната свобода в Централна и Източна Европа.

Примерите за натиск върху медиите идват и от България, но и от Унгария, Полша и Чехия.

Какво се случва с медийната среда в Полша и как единството на медиите може да се изправи срещу натиска? Интервю с Йоанна Кравчик от в. Gazeta Wyborcza.

И докато ЕК декларира за пореден път загриженост и обещава догодина закон, който да гарантира независимостта на медиите, разследващите журналисти от цял свят, участващи в конференцията „Нови хоризонти в журналистиката“, имаха нужда да коментират „технологията на натиска“, моделите на финансиране и постоянната заплаха, надвиснала над медии и журналисти.

В „Мрежата“ Анна Бабинец, главен редактор на разследващия сайт Slidstvo.Info-Украйна, разказва за медийната среда в родината ѝ, а Деян Димитров обобщава защо в България оптимизмът по отношение на независимите медии е по-обран, за да не кажем, че не съществува въобще.

Целия разговор можете да чуете в следващия файл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *