Ще бъде проектирана чисто нова детска болница


източник: darikradio.bg

В рамките на много кратък срок, като става дума за дни, можем да издадем виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда на същото място в границите на Медицинска академия.

Това каза на брифинг служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова.

„Сградата ще бъде висока 20 метра и оттук нататък може да се продължава с детската болница“, допълни тя.

Арх. Комитова обясни казуса с детската болница в двора на Медицинска академия от самия му зародиш. Тя припомни, че идеята за създаване на лечебното заведение възниква през 2004 г.

„Тогавашното Народно събрание е поискало експертни становища по въпроса. Тогавашното Министерство на здравеопазването е заявило, че недостореният корупус, за който става дума, е негоден за използване.

В резултат на това становище през 2011 г. влиза в сила подробен устройствен план (ПУП) за цялата територия на Медицинска академия, съгласно който на мястото на недостроения корпус е предвидена чисто нова сграда за бъдещо строителство, която ще бъде висока 20 метра.

Влизането на един подробен устройствен план в сила е равно на закон“, уточни служебният министър.

Комитова подчерта, че всеки, който има инвестиционни намерения, оттук нататък трябва да се съобразява с влезлия в сила ПУП.

„През 2019 г. тогавашното Министерство на здравеопазването обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус.

Има процедури, има обжалвания. През 2020 г. има договор с изпълнител, който трябва да изпълни тази поръчка. През 2021 г. при мен идват всички участници и ми съобщават, че от 6 месеца очакват от регионалното министерство да им съдейства да изготвят ПУП, в който старата сграда съществува като такава – недостроената сграда.

В правния мир, по силата на Закона за устройство на територията и по смисъла на влезлия в сила ПУП през 2011 г., няма как в действащ план да се появи стара сграда. Нямаме законова норма, с която да съдействаме по този начин да се случи този проект – реконструкция и дострояване на съществуващата сграда“, обясни служебният регионален министър.

Представител на Националната гражданска инициатива за истинска детска болница, които по-рано протестираха пред сградата на Министерски съвет, припомни какви са исканията им. А именно: прекратяване на порочната обществена поръчка, възлагане на анализ на нуждите на детското здравеопазване, възлагане на качествено техническо задание и провеждане на архитектурен конкурс.

„Всичко това, гарантирано чрез Обществен съвет, който да гарантира диалога с гражданите и който да върне доверието в институциите. Много добре знаем, че срокът на служебното правителство е твърде кратък, за да постигне всичко това, но това, за което настояваме да се свърши в рамките на мандата на служебното правителство, е прекратяване на обществената поръчка и на порочния договор с изпълнителя“, уточни още тя и призова за форма на диалог с гражданите и инициативата.

Коментираме темата с Доц. Боряна Аврамова, началник на Хематологичното отделение в Клиниката по детска клинична хематология и онкология в ИСУЛ

Вашият коментар