Ще бъдат ли безплатни детските градини и ясли

„До момента детските градини и ясли се плащат преобладаващо от държавния бюджет. Но идеята да бъдат безплатни не е нова, като част от тази политика се прилага при социално слаби и многодетни семейства. През последните пет години се заделя значителен европейски и национален ресурс, за да се подкрепят децата на социално слабите семейства.

Ние бяхме притеснени от сроковете за въвеждане на тази мярка, като сега след днешното изказване на министъра на труда и социалната политика, че ще се пристъпи към мярката след необходимите анализи и дискусии, което за нас е успокояващо“, коментира в „Хоризонт до обед“ Теодора Дачева, зам-изпълнителен директор на НСОРБ за това как гледа на идеята за безплатни детските градини и ясли от 1 януари и безплатни учебници до 12 клас.

Дачева посочи, че въвеждането на мярката от септември догодина е далновидно решение, изказано днес от новия социален министър.

Дачева посочи, че вече над 40 общини напълно освободиха родителите от такси за детските градини и ясли, но това е след анализ за самите общини.

„Не мога да кажа как ще стане това в големите градове, където проблемът не е в местата, не в таксите. За нас разбира се, като НСОРБ основното притеснение е размерът на ресурса, който ще бъде определен в дъражвния бюджет за тази мярка. Защото в момента в детски градини и ясли са над 245 хиляди деца, за които в момента държавата заплаща над 1 млрд. лв. а отделно общините и родителите осигуряват ежегодно до 300 млн. лв.

Така че ресурсите са значителни и трябва внимателно да се пристъпва към въвеждането на мярката. Нашите разчети сочат, че ще са необходими минимум 250 млн. лв. в бюджета, но тук не сме включили увеличаването на цените на тока и стоките“, заяви още Дачева.

„Това една мярка, която сама по себе си е добра, но тя е извадена от контекста, така че всъщност досега държавата ни не е имала целенасочена политика за подкрепа на децата и семействата“, посочи пред БНР Пламена Николова, програмен координатор на политики за деца в Националната мрежа за децата.

„Още повече, че отпадането на таксите ще бъде само за късметлиите приети в общински и държавни детски градини. Така че как всички деца ще бъдат подкрепени? А то нещо ви е безплатно, но вие нямате достъп до него, това е меко казано цинично. Така че мярката ще срещне съпротивата на родителите. Тази мярка трябва да върви с увеличаване на местата в детските градини“, счита още Николова.

„Това е мярка, която звучи по-добре на хартия, отколкото на практика“, каза в „Хоризонт до обед“ Георги Вулджев, икономист в Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

„Има два проблема с това предложение – това е стъпка към ограничаване на практика на автономията на местната власт, да водят своя социална политика и стават още по зависими от централното правителство. Което е стар техен проблем.

А още – и сега общините, в които има нужда, са направили безплатна услугата за децата в техния регион.

Другото нещо – това ще важи само за общинските и държавни детски градини.

Затова е добре тези пари, които евентуално ще се заделят, да отиват за разкриване на повече места в детските градини, за разширяване на капацитета, там където наистина има нужда“, заяви още пред БНР Вулджев.

Още по темата в звуковия файл.

Вашият коментар