„Четири лапи“: Законовите изисквания за продажба на кученца често се пренебрегват

„Законовите изисквания за продажба на кученца често се пренебрегват. Купувачите стават лесна жертва на продавачите. Това е една жестока индустрия, която разчита на анонимност, измама, експлоатация на животните.

Стотици кученца се отглеждат в ужасяващи условия, развъждат се на конвейер в мазе или в барака, след това се продават твърде малки и без ваксини, често болни. Тези кученца не са микрочипирани, регистрирани, нямат паспорт и не може да бъде проследен произходът им, здравният им статус“.

Това подчерта пред БНР Марина Атанасова от „Четири лапи“.

По думите ѝ отговорните институции явно нямат капацитет за справяне с масовия проблем.

„По закон би трябвало всички кученца да се продават от лицензирани развъдници или от зоомагазин, които изпълняват условията. Обаче, дори в лицензирани места тези изисквания не се спазват. В зоомагазините не трябва да се продават кученца, защото изискванията за хуманно отношения на животните често в тях се пренебрегват… Призоваваме всички хора, които имат съмнения или са станали жертва/свидетел на незаконна продажба на кученца, да подадат сигнал в Българската агенция по безопасност на храните, за да се извърши проверка и да бъдат наложени санкции“.

На страницата на БАБХ има списък с регистрирани развъдници. „Кученцето, което се купува, трябва да е с микрочип и с паспорт“.

В предаването „Хоризонт до обед“ Атанасова посочи, че предвид Covid ситуацията и локдауните търсенето на кученца в страните от Западна Европа е нараснало осезаемо:

„Много развъдници в Източна Европа или прекупвачи се възползват от това. Най-много кученца изнасят Словакия, Словения, все по-често и България. Индустрията е за милиарди евро. Незаконната търговия с кученца представлява сериозна организирана престъпност“.

Тя припомни, че по закон у нас размножаването на домашни любимци в домашни условия трябва да бъде предотвратявано.

„Ако то е желано, търсено и организирано, ние вярваме, че в такива случаи трябва мястото да се регистрира като развъдник. Ако става въпрос само за котило, ако хората искат да си гледат не едно, а две кученце, това е добре. Но под такова извинение много хора започват да развъждат в домашни условия и да продават кученца, а това е проблем. Кученцата не са регистрирани, няма проследяемост откъде идват, как са отглеждани“.

Интервюто с Марина Атанасова можете да чуете в звуковия файл.

Вашият коментар