Черницата колкото е по-тъмна, толкова е по-полезна


източник: bnr.bg

Горещо Ви препоръчвам черницата като изключителен плод, подсеща ни всеки път при среща през юни д-р Емилова.

Черниците са изключително полезни за здравето. Даже съм чела изследвания, че помагат при порок на сърцето. Да не говорим за ползата от профилактика на рака за дебелото черво, рака на млечната жлеза, изобщо – за профилактика на раковите заболявания и след като е направена операция, химиотерапия .., подчертава докторката. Много ценни плодове са и колкото са по-тъмни, толкова са по-полезни.

„Ако някоя черна черница падне върху бялата ни блуза, това е знак да си вдигнем главата и да не се отказваме, докато не изядем всички узрели черници на клоните, до които достигаме“. Това казва природолечителката д-р Людмила Емилова. Черницата е нейният любим плод.

Идеалният вариант е да имаме пресни плодове, в най-добрия случай – сами да ги откъснем от дървото. Тогава всички полезни хранителни вещества, минерални соли, антиоксиданти, микроелементи, пигментни вещества и така нататък, всичко това е в плода, който сме откъснали и изяли. Освен това има плодове, които не може да се съхраняват – например черницата. Аз препоръчвам на всички слушатели на Радио Варна да използват максимално времето, в което има черници.

Тези, които имат възможност да ги изсушат, нека го направят. Д-р Емилова обяснява най-простият и достъпен за всекиго метод на сушене у дома: това става на 30 градуса, препоръчвам на нощна енергия като с вилица се открехне леко вратичката на фурната, за да излиза влагата. Така може да се сушат всякакви плодове. Зимата се поставят в чаша с малко вода, изпиваме и водата, защото в нея има много полезни вещества, напомня докторката.

Черницата е от най-силните противоракови плодове и увеличава защитни сили на организма. Това може сами да направим за себе си, за да се чувстваме добре, да бъдем с малко килограми и да бъдем здрави, независимо от годините си.

Вашият коментар