Черната кутия на падналия МИГ-29 е още в България (Видео)

Черната кутия на падналия изтребител МиГ-29 все още е в България, това каза за „По света и у нас“ командира на ВСС – ген. Цанко Стойков, след като връчи дипломите на офицери от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ във Военната академия.

Ето какво каза ген. Цанко Стойков:

Аз не мога да кажа нищо повече от това, което всички знаят – кутията е все още в България, тя има поражения от удара в морето и поради тази причина има известна компроментация на самото съдържание – това чувам и това слушам по медиите и от докладите, които бяха направени в „Граф Игнатиево“ от специалистите. И поради тази причина не мога да ви кажа нищо повече. Това кога ще замине за Русия и какви ще бъдат резултатите – ще видим в близко бъдеще, надявам се, когато бъдат процедурно уредени въпросите за нейното изпращане. Доколкото знам има някакви процедурни проблеми по нейното изпращане.

И не може да се говори за никакъв срок?

Аз лично не мога. Наистина сроковете бяха прогнозни без да бъдат известни затрудненията, които ще се получат с изпращането ѝ в руската федерация. Точно какви са те – аз не мога да кажа и не мога да коментирам. Разбирам тъгата и всички съпътстващи чувства, които предизвиква тежката загуба и мога само да бъда съпричастен към тъгата им.

Какви ще бъдат предприетите действия спрямо хората, които са насочвали самолета, и които са давали указания към пилота да снишава на ниска височина?

Ние получихме резултатите от инспекцията към Военна полиция и там прочетохме какви са техните заключения. Аз не мога да кажа нищо повече от това, което там е казано. От тук нататък текат и други проверки освен тази, която беше свързана с проверката от Инспекцията за безопасност на полети към Военна полиция. Предполагам, че след като завършат тези проверки, ще има и някакви предприети мерки. Нека не говорим за наказания – в края на краищата аз не мога да коментирам нещо, което не знам. Аз не участвам в работата на комисиите, много подробности не са ми ясни. Това могат да кажат точно институциите, които се занимават точно с констатациите, които са направени и вече, ако има някаква вина, тогава ще се говори и за нея.

Все още тече проверка от руска страна на екипа, който трябва да занесе за анализ черната кутия на разбилия се в Черно море български изтребител, уточни в кулоарите на парламента служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

По думите му това са вътрешни процедури на Руската федерация, с които България трябва да се съобрази. Министърът обясни, че все още тече прокурорско разследване на действията на хората, които с ръководили полета по време на нощното учение край Шабла.

В същото време в своя профил във фейсбук жената на загиналия пилот подполковник Валентин Терзиев изрази възмущение от липсата на последствия след трагичния инцидент.

Вашият коментар