Хубаво и топло, дори горещо време в следващите дни

Снимка: Irishnews

Времето по Черноморието се оправи след няколкото по тегави дни под влиянието на мощния черноморски циклон, който донесе летни бури, наводнения и дори жертви в Крим и района на Сочи.

Добре, че беше по-далеч от нашето крайбрежие и всъщност само облаците, дъждът и гръмотевиците ни напомниха за силата на този вихър. Но всичко вече е наред и лятото ще се шири и по нашето крайбрежие, за радост на всички, които са на море.

Моделите са категорични, а прогнозата за следващите дни е сравнително кратка – истинско лято. Температурите постепенно ще се повишават и ще достигнат във вторник и сряда до 37, 39 градуса на места в низините на Южна Българи и по поречиета на река Дунав.

Следват дни с много слънце, топло, дори горещо време в следобедните часове. Бъдете внимателни, когато сте навън, не се излагайте пряко на слънчевите лъчи, особено в следобедните часове, носете шапки, широки светли дрехи и ползвайте слънцезащитни кремове.

Възможността за валежи е малка, възможни са, но както обичат метеоролозите да казват, на отделни места и то краткотрайно. Такава възможност ще има в събота над крайните югозопадни райони и в понеделник над Североизточна България. През останалото време валежие ще са по-скоро изключение.

И така, хубавото топло, лятно време ще се шири до средата на следващата седмица, когато ще настъпи известна промяна.

Според средносрочните синоптични модели около четвъртък, 15-ти юли, от северозапад над страната ще нахлуе по-хладен въздух, температурите бързо ще се понижат с 6 до 10 градуса, ще се създадат условия за развитието на мощни гръмотевични бури, градушки, усилване на вятъра и локални проливни валежи.

Вероятно тези процеси ще настъпят в четвъртък следобед и през нощта срещу петък, когато от северозапад на югоизток ще се придвижва хладният въздух и по неговия фронт ще се движат и гръмотевичните бури.

Във вторник, 13-ти юли, на следващото заседание на Синоптичната комисия, ще дадем повече подробности за това юлско влошаване на времето, което си е напълно в реда на нещата и се случва всяка година.

След това, нещата отново ще се нормализират, ще има период от няколко дни – до около 22 юли, когато валежите ще са малко вероятни, а температурите отново ще се повишат до типични летни стойности. Не се вижда, в момента, истинско горещо време с температури над 40 градуса, но това е възможно в тоди период от лятото.

В следващите дни планините ще бъдат оазис на прохлада и място, където можете да намерите спасение от горещините в низините, времето изглежда да е подходящо дори за изкачването на най-високите български върхове – Вихрен, Мусала, Ботев. Но винаги имайте едно на ум, когато предпиемате такива преходи – информирайте се за ктаркосрочната прогноза, тъй като в планините времето може да се промени буквално в рамките на 15 минути.

В следващите 5 – 6 дни истинско лято, после ни чака захлаждане, колко точно ще се понижат температурите и колко точно ще вали, ще видим в началото на следващата седмица.

В Европа нещата също са летни, континентът продължава да е разделен на две – много топло в източните части и най-вече на север в Европейска Русия, където мощен антициклон носи тропически жеги и температури до 32, 33 градуса, сравнително необичайно за тези северни ширини.

На запад – Франция, Бенелюкс, части от Германия, са в плен на по-хладното атлантическо време, но и това си е напълно в реда на нещата.

Атлантика е спокоен и не се задават урагани, но не такова е положението на петролните пазари.

Синоптичната комисия редовно обсъжда цените на горивата и на петрола, а в последните дни имаме важни новини – разкол в ОПЕК+ и „люлеене“ на котировките на суровия петрол от 78 долара до 72 долара за барел. Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са в конфликт за квотити за добив и това може да доведе до по-сериозни проблеми в картела, до по-високо предлагане на петрол и по-ниски цени, но е възможно и да стане точно обратното – производителките да се разберат и цените да останат на ниво между 75 и 80 долара за барел. Тук важен фактор са и САЩ с техния шистов добив на петрол, а цените вече са на такива нива, че това става доста примамлива перспектива.

В близките седмици ще стане ясно какво точно се случва и накъде ще тръгне петролния пазарар. Ние като потребители искаме ниски и стабилни цени, защото когато те са по-високи и нестаблини – това води до несигурност, по-висока инфлация и проблеми по цялата икономическа верига.

В деня на изборите – хубаво време. Гласувайте, това е важна част от демокрацията и се радвайте на истинското лято. Чакат ни хубави дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *