Хохот – столицата на Вътрешна Монголия


източник: bnr.bg

Художничката Петя Илиева преди време разказа в „Покана за пътуване“ за султаната Оман факти и случки, които знае само човек, потопил се в тамошните нрави. Днес тя споделя впечатленията си от Вътрешна Монголия. Ако не сте чували за тази китайска автономна област, не се депресирайте. И аз не бях. А Петя не само е ходила там, ами е показвала и свои картини. Някои наричат мястото Вътрешна, а други – Южна Монголия. Площта ѝ е малко над 1 млн. квадратни километра, а столицата ѝ носи странното име Хохот.

А Петя, която неотдавна облепи с шевици от цял свят столичен тролейбус, има идеята да почете 100-годишнината на теснолинейката от Септември до Добринище с подобни мотиви. Логиката на инициативата ѝ е желязна – всяко от посолствата, чиито фолклорни елементи греят по вагоните, ще напише доклад до страната си и така по целия свят ще научат за нашата теснолинейка. Да се надяваме, че с разказа ѝ за Вътрешна Монголия и „Покана за пътуване“ ще влезе в китайско дипломатическо донесение.

Не съм убедена, че бих се заселила точно там, но със сигурност след разказите на художничката и автономната област ми влиза в списъка с желания.

В състава на Външна Монголия влизат независимата държава със столица Улан Батор и руската република Тува. Куриозното е, че в нея живеят повече монголци, отколкото в самата република Монголия. Ами да, населението на провинцията е близо 24 млн. души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *