Хирурзи: В медицината сме много близо до Бога

„В момента смятам, че сме пак на повърхността на вълната на промените, вместо да поискаме да сменим подхода и погледа си изцяло отвътре.“ Това мнение изрази пред БНР доц. Николай Янев, ръководител на Клиниката по лицево-челюстна хирургия в „Пирогов“. Доц. Янев е и иподякон в Българската православна църква.

Истинската промяна и за нас като народ може да дойде, когато се върнем на онази здрава основа на добродетелите, която ни е превела през изключително тежки времена – много по-тежки от тези в момента, вярва той.

Запитан какво е мястото на вярата в медицината Николай Янев посочи:

„Централно е мястото според мен, в моите лични разбирания. Това е свободен избор и свободна воля на всеки един човек, но специално в медицината аз смятам, че ние сме много по-близо до Бога и въпросите за вярата са екзистенциални при нас, ежедневни в нашата работа.“

„Пациенти, които идват със страх, с неувереност, с неубеденост в нашите лични качества, често имат дълъг и труден път, докато други, които идват с на пръв поглед тежки заболявания, но казват – оставяме се във вашите ръце, а това със сигурност означава и в божиите ръце, (защото нито ние можем да сме сигурни, че ще излекуваме един пациент от каквото и да е заболяване, когато той прекрачи нашия праг, нито пък самият пациент е уверен, че точно ние сме лекарите, които ще възвърнем здравето му), като цяло пациентите, които пристъпват с вяра, с увереност, с доверие най-вече, вдъхват сили и на нас, лекарите, а неминуемо се грижат и за по-бързото възвръщане на тяхното здраве“, сподели доц. Николай Янев.

„Щастието е толкова близо до нас, стига да вдигнем поглед нагоре и да видим, че не сме хаотично пребиваващи на тази земя, имаме своя смисъл. От раждането до смъртта носим една вътрешна сила, на която би трябвало да обърнем внимание.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Вашият коментар