Футболът: история, култура, страсти

14 юли е знаменателен исторически ден с падането на Бастилията – 232 години оттогава, но за 2021 г. той е знаменателен и с друго – с току-що завършилото Европейско първенство по футбол. Франция не е сред финалистите, макар мнозина да ѝ предричаха купата, на „Уембли“ се срещат Англия срещу Италия.

Европейски първенства се провеждат от 1960 г., първи шампиони стават футболистите на вече бившия СССР и това в ония времена на Студена война се превръща в пореден повод да се говори колко много социализмът превъзхожда капитализма.

Футболът тоест – въпреки показната аполитичност на УЕФА и ФИФА, на която бяхме свидетели и на преминалото Европейско, се е използвал и за политически цели; не е само и не е единствено спорт. Което го прави културен и исторически феномен: има футболна война, има футболни убийства, има футболна страст…

Тъкмо футбола като социален феномен във философски, исторически и културологичен план се обсъжда в предаването „Премълчаната история“ на 14 юли от Боряна Ангелова-Игова – изследовател и философ на спорта, преподавател в Национална спортна академия „Васил Левски“, Ивайло „Нойзи“ Цветков – водещ на предаването „Дискурси“ по телевизия „Европа“, философ, културолог, футболен фен и анализатор, и Теодор Борисов – историк, автор на забележителната книга „Как Цар Футбол превзе България“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *