Франция и САЩ след казуса с подводниците

Австралия обяви, че нулира сделката за подводниците и вместо да ги поръча от Франция, ще построи други осем ядрени подводници с американски и британски технологии.

Решението разгневи силно Франция и външният министър на страната обвини администрацията на Байдън в продължаване на линията на едностранчивост, непредсказуемост и бруталност и неуважение към партньора на неговия предшественик Доналд Тръмп.

Има ли вероятност Франция да излезе от НАТО и какви ще бъдат последиците от спора?

Темата коментира в “Нашият ден“ на БНР Николай Станоев, журналист от БТА.

“Франция реагира доста емоционално след нулирането на сделката. Страната и нейният отбранителен сектор ще загубят страшно много пари. Нулираният договор беше на стойност 56 млрд. евро – доста внушителна сума.

Сякаш оттогава нещата започнаха леко да се уталожват. Трудно може да се прави паралел със ситуацията преди около половин век, когато тогавашният френски президент – Шарл дьо Гол вади страната от военните структури на НАТО.

В началото сегашният президент Макрон реагира доста гневно. Министри в неговото правителство също направиха остри изказвания по адрес на САЩ и Австралия, но оттогава нещата се нормализираха.

Миналата седмица Макрон се чу с Байдън по телефона. Беше изразена подкрепа за общи цели и потвърдена общата рамка на двете страни като съюзници в НАТО.“

Интереси

„Зад отказа на Австралия да купи френски подводници, които са с дизелово-електрически и да ги замени с американски с ядрени двигатели, вероятно седи стремежът на Австралия да си осигури още по-близко сътрудничество в Индийско-тихоокеански регион, където все по-твърдата политика на Китай предизвика сериозни безпокойства.

От друга страна, Австралия е много традиционен съюзник на САЩ, тези неща не бива да се забравят.

Според мен самите лидери от двете страни на Атлантика разбират, че няма да жертват своите отношения, още повече на фона на предизвикателствата в региона, който е все повече във фокуса на световната политика.“

Чуйте Николай Станоев звуковия файл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *