Уникални ротонди-мавзолеи открити при разкопките на Перперикон

Уникални ротонди-мавзолеи са открити при разкопките на Перперикон. Проф. Николай Овчаров ще представи утре ансамбъл от 8 мавзолея.

По думите му откритието има аналог в Рим.

Комплекс от ротонди-мавзолеи, подобни на императорските, сравними с тези в Рим, откриват археолозите при разкопките на Перперикон това лято. Сред уникалните находки е и купел за кръщаване на младенци, открит до базиликата, както и над 120 представителни предмети. Това съобщи проф. Николай Овчаров, ръководител на екипа археолози, който от години вече проучва Перперикон.

В средата на разкопките сме, на около 30-40 м от базиликата, епископската църква от VI в. в южния квартал, излиза ансамбъл от сгради, каза професорът. Според археолозите мрежата от постройки е създадена в края на V в. и през VI в., но продължава да функционира поне до XI – XII в. с множество преустройства.

„Перлата в короната“ на проучванията това лято обаче е комплексът от ротонди-мавзолеи, на който се натъква екипът. Миналата година беше открита една от ротондите, тази година излизат още няколко, допускам, че ще има и други и така се оформя цял комплекс, цял некропол. Такава концентрация на ротонди не е откривана не само на Балканите, но и въобще в Римската империя, според специалистите.

Проучванията сочат, че в гробници от този тип са били погребвани императорите. Разбира се, тук не са погребани няколко императори, но явно че става въпрос за високи аристократи, може би епископи, допусна проф. Овчаров.

Най-вероятно в ротондите е имало саркофази, но нищо не е запазено, археолозите ги разкриват само като архитектура. Тези кръгли гробници са огромната загадка на Перперикон тази година, чието разкриване предстои.

Сред откритията на тазгодишната експедиция в скалния град на траките това лято е и уникален купел за кръщаване на младенци. Той също е от VI в., такива са открити само няколко досега на територията на нашата страна.

На „богат урожай“ от находки се радват археолозите. Над 120 са представителните предмети до този момент. Сред тях са сребърен денар на император Деций Траян от средата на III в., сребърен накит за коса от IV – V в., енколпион реликварий от Средновековието и много други.

Очакваме още много интересни открития до края на сезона, каза в представянето на работата на екипа си до момента проф. Овчаров. И разбира се, държи интереса на туристите.

Един от тях, варненецът Костадин Димитров споделя, че е силно впечатлен от разкопките. Идвал е на Перперикон преди 20 години, през 2001 г., но за това, което вижда сега гърците могат да ни завиждат. Казва, че след толкова години с удоволствие отново обикаля стоте национални исторически обекти в страната, като този път ги представя на 14-годишната си дъщеря Гергана.

Повече подробности можете да чуете в звуковите файлове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *