Увеличаването на цената на газа от януари ще бъде с 16%

В последния четвъртък на годината говорим по темата за поскъпването на газа с Васко Начев, енергиен експерт. Той прогнозира и какво да очакваме след мораториума на цените на ток, вода и парно.

Начев каза, че много неща се казаха за замразянето на цените, но дори тези, които ги предложиха и тези, които ги гласуваха знаят, че беше грешка.

„Мораториумът няма как да донесе нищо добро, защото пречи за нормалното функциониране на отрасъла, като цяло“, каза енергийният експерт. По думите му депутатите бързаха да внесат малко спокойствие, но това по – скоро бе за за тях, отколкото на хората.

Активността на работодателските организации и срещата с президента днес: „Това е нормално от тяхна страна, те са изключетилно потърпевши от високите цени. Непосилни са тези увеличения, тъй като част от бизнеса, дори не може да поеме такъв ценови удар. Тази среща при Радев е да се покаже тяхната загриженост, но там няма да се вземат решения. Не президентската институция взема решения, а правителството.

Дори и един КСНС ще има представителен характер, отколкото да очакваме, че нещо конкретно ще се случи. Правителството и в частност министърът на енергетиката са мясото, от където трябва да дойдат предложенията за облекчаване на бизнеса, и за омекотяване на ситуацията.“

По повод на плащанията към бизнеса, Начев посочи, че няма да е справедливо, ако се получат компенсации във ВЕИ сектора, еднакви с другите.

„Не очаквам увеличаване на цената на природния газ, повече от 15-16 % „, прогнозира Начев. Той смята, че това ще е последното увеличение.

По повод на азерския газ, експертът каза, че от „Булгаргаз“ месеци наред твърдяха, че няма алтернативно трасе, откъдето той да влиза у нас. „След като се разбра, че има връзка на Кулата с Гърция, и газът може да влезе, то излиза, че „Булгаргаз“ не са го поискали цялото количество“, смята Начев.

Снимка: АП/БТА

Вашият коментар