Турция строи 300 км бетонна стена по границата си с Иран (Видео)

Турция подновява строежа на бетонна стена по границата си с Иран заради опасността от мигрантска вълна от Афганистан. Новото съоръжение ще е дълго 300 километра. Освен за опасността от бежанска вълна, Русия предупреждава за активно придвижване на ислямисти към Афганистан.

Афганистан – Иран – Турция. Това е пътят на новата мигрантска вълна. 140-километров участък от турско-иранската граница е с бетонна стена. Толкова километри са защитени и с бодлива тел. Но това не спира бежанците. Само през последните 3 седмици над 1600 нелегални имигранти са се опитали да влязат в Турция, съобщават турските власти.

65 километра от новата стена трябва да бъдат изградени до края на годината. Стената ще е висока 3 метра. По протежението ѝ ще бъдат разположени около 60 наблюдателни кули.

„Нелегалните мигранти определено няма да бъдат допуснати в нашия регион“, заяви областният управител на Ван Емин Билмез.

Турция изпраща допълнителни военни части по границата си с Иран. С изтеглянето на международните военни части рязко се е увеличила терористичната дейност в Афганистан, предупреди руският военен министър.

„Наблюдаваме активно придвижване на подразделения на „Ислямска държава“ към Афганистан от различни територии, включително Сирия, Либия и други страни. При евентуална опасност за нашия съюзник Таджикистан, Русия ще реагира веднага“, каза Сергей Шойгу.

Между 5 и 10 август Русия ще проведе военни учения в Таджикистан, близо до границата с Афганистан.

Вашият коментар