Туристическият бранш настоява за „зелен сертификат“ за всички и за 9% ДДС

Туристическият бранш настоява за „зелен сертификат“ за всички, 9% ДДС и бюджет от 100 млн. лв. за 2023 година. Това стана ясно на пресконференция на Конфедерацията на българския туристически бизнес.

Те декларираха готовността си да работят с новото правилтество на Кирил Петков и настояха за спешни краткосрочни, средносрочни и дългорсрочни мерки в сектора. Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова подчерта, че „зеленият сертификат“ трябва да бъде въведен за всички, за да не бъде облагодетелстван нито един бизнес за сметка на друг.

Тя настоя за смислена информационна кампания по отношение на ваксинацията и подчерта, че са са готови да се включат в нея чрез ваучери за ресторанти, хотели и кратки екскурзии в страната.

Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията открои спешните краткосрочни мерки, които трябва да предприеме новият министър на туризма Христо Проданов до края на януари 2022 г. Една от тях е не само да бъде продължена мярката 60/40, но и да бъде ревизирана така, че да може да се прилага и за новонаети служители.

Вашият коментар