Трагедията край Китен: Пуснах едното дете, за да спася другото (Видео)

Спасителите в Китен подновиха акцията по издирването на изчезналото във водите на залива „Атлиман“ 15-годишно момиче. То било на плаж с майка си и двете си сестри.

Инцидентът е станал между два спасителни поста в неохраняема ивица от плажа. Две от децата влезли в бурното море, въпреки предупреждението и са завлечени от течението. Турист се спуснал да ги спасява.

„Майката, която беше сама на плажа, ми колабира в ръцете, тя се оказа диабетик. В същото време човекът, който беше извадил момиченцето, плачеше и каза: „Исках да спася и двете, не можех! Водата ме завличаше и пуснах едната, за да мога да извадя поне едното момиченце“, разказва Мая Стоицев за трагедията, разиграла се пред очите ѝ.

Според очевидците, спасителите от съседния пост са закъснели с реакцията си. Дори не са разбрали, че има второ дете във водата, а линейка е трябвало да дойде чак от Созопол.

„Майката ме обвинява, че аз не съм си бил на мястото и съм тичал 200 метра, за да стигна до тях. На мен работното ми място, според дневника, на който се разписвам, е в другата част на плажа“, каза спасителят Цветин Георгиев.

Мая Стоицева е звъняла на спешния телефон 112.

„Линейката дойде, когато крещях на хората от 112, че майката ще умре в ръцете ми“, спомня си с ужас жената.

Екипът на Спешна помощ е научил за инцидента по радиостанцията.

„Грабнах оборудването и тичах към неохраняемата зона. Спасителят беше направил няколко вдишвания уста в уста. От моя страна не се наложи някаква специална реанимационна намеса. Установих пулс, дишане, кръвното беше нормално, но детето беше стресирано. Това е нормално“, обясни ситуацията медицинската сестра Тони Момчилова.

В спасителната акция се включиха джет и дрон, но опитите да открият 15-годишното момиче се оказват безуспешни.

„Реално, докато извлечем първото момиче до плитката част, това беше моментът да се търси и за второто момиче. Защото морето беше много бурно и много опасно“, каза старши спасителят Цветко Гогов.

Днес издирвателната акция беше подновена.

„От сутринта се работи усърдно. Разположени са служители на МВР по скалите. Работи се активно за намирането на момичето“, уточни ст. инспектор Петър Димитров от РУ-Приморско.

Спасеното 10-годишно момиче е с пневмония в бургаската болница.

Вижте повече в репортажа на BG ON Air.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *