Такса: Хубава гледка през прозореца или национализация на жилища

Ще има ли национализация на жилища на фондове и отчуждаване на активи на големите компании за недвижими имоти, могат ли държавата и общината да бъдат добри стопани, успешен ли бе експериментът на властите в Берлин за таван на наемите и изправена ли е най-голямата икономика в Европа пред каскада от кризи в сектора. Тези въпроси постави на фокус в ефира на Дарик Югоизток зам.-ректорът на Бургаския свободен университет проф. Милен Балтов.

В предаването „Икономистът говори“ той представи темата „Новата треска за наеми“ и посочи причините за ескалацията на проблемите: „Голяма част от социалните жилища в бившата ГДР бяха продадени след обединението на страната. Големият собственик – държава и община ги сложи в ръцете на една мега компания. Пазарът не е нормален, когато само една компания определя цените и диктува пазара. Другата страна-наемателите – няма пазарна сила, няма свободни ходове. А това прави проблема в Берлин много горещ.“

По думите му, наложеното замразяване на наемите, в опит да се спрат галопиращите цени и да се даде глътка въздух на наемателите, не е успяло да осигури справедлив баланс. В резултат на това, каза Балтов, вместо да се регулира пазара, се случи така, че част от имотите са изтеглени.

Това е довело до спад в броя на предлаганите жилища и невъзможност да мнозина да си намерят дом. На дневен ред се е появил и друг проблем-некоректни хазаи са принудили наемателите да плащат допълнително и за различни удобства с анекс към договора, включително и за управление или такса „Хубава гледка през прозореца“.

За разлика от Западна Европа и САЩ, където прирастът на наемите в рамките на една година гоня 15 процента, у нас, поясни проф. Балтов, според НСИ, той е в порядъка на 5 процента за жилища и един лек спад от минус 0.5 процента за складове и бизнес имоти. „Тенденцията обаче чука на вратата. За голямо съжаление, зад това се крие огромно количество парични средства на свободните пазари“.

Чуйте проф. Милен Балтов в „Икономистът говори“ по Дарик Югоизток:

Вашият коментар