С децата… на море и не само


източник: bnr.bg

Не, не е римейк на филм. Въпреки, че всяка година е едно и също. Какво обичат да чакат децата – в нарочната ни анкета. Но заедно с това, още нещо за мама и тати.

Какво да очакваме да се случи с отношенията ни с партньора след детето? Как появата на детето рефлектира върху нас самите и как да се грижим за хармонията в отношенията ни? Кой каква роля има във връзката и спрямо детето? Как продължим да бъде мъж и жена, освен мама и татко. За всичко това ще ни разкаже Анастасия Грозева, психолог и психотерапевт:

„В приказките няма продължение какво се случва, след като двамата влюбени щастливо се оженят. В един момент от двойка, съпрузите се превръщат в майка и баща. Изграждането на диалогична система трябва да предшества раждането на детето. Бащата трябва да казва не. Грижата един към друг в двойката изключва детето да е между тях. Мъжете да не спират с нежните си жестове към половинката си, да не забравят да ѝ благодарят, да ѝ правят комплименти. Жената да не спира да възприема съпруга си като рицар, като принц.“

„Новите татковци присъстват повече в живота на децата си. Мисията на съвременните родители е по-трудна, по-новаторска. Партньорската роля избледнява, но родителите трябва да си върнат семейната спалня“ – съветва психолога.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *