С грандиозна церемония откриха „Алеята на сфинксовете“ в Луксор (Видео)

С грандиозна церемония откриха „Алеята на сфинксовете“ в Луксор (Видео)

С грандиозна церемония снощи на Източния бряг на Луксор беше открита Алеята на сфинксовете, която в древни времена е свързвала Луксорския храм с храмовия комплекс в Карнак.

По тази Алея е преминавала церемониалната процесия, свързана с древноегипетския празник Опет, заедно със свещените ладии на божествата Амун, Мут и Хонсу.

Празникът е свързан с култа към египетския владетел, неговите жизнени сили и връзката му с Твореца Амун Ре.

Тази чудесна церемония в днешни времена, освен прекрасна илюстрация на това, което правят египетските власти за грижата и опазването на ценните древноегипетски паметници и утвърждаването на Луксор като чудесна туристическа дестинация, съвместяваща хилядолетна история и култура в един модерен и развит град, оказва и специална почит към Древен Египет.

Със споменаването на имената на древните божества, на владетелите и възстановявайки свещените сцени от изображенията от релефите на двата храма, с оживяването на Опет фестивала, става ясно, че древната египетска магия никога не е напускал тези свещени земи.

Гост на прекрасната церемония беше и Българско египтологическо общество, както и доц. д-р Теодор Леков, който заедно с екип на Българска национална телевизия, участва в проект по заснемането на филм, посветен на Древен Египет и българската египтология.

Специални гости на церемонията бяха държавният глава на Арабска република Египет, президентът Сиси, както и множество дипломати, сред които и българският посланик в Египет г-н Деян Катрачев, официални лица и египтолози от цял свят.

Магията на Древен Египет е жива и до днес!

Вашият коментар