Сърбия първа в Европа ще използва руската ваксина „Спутник Лайт“

Сърбия първа в Европа ще използва руската ваксина „Спутник Лайт“

Сърбия е в процес на регистрация на ваксината „Спутник Лайт“ и скоро ще стане първата страна в Европа, която ще я използва. Това съобщи Ненад Попович, министър на иновациите и технологиите в сръбското правителство, след срещата си с Денис Мантуров, ръководител на руското Министерство на промишлеността и търговията, в Дубай.

„Попович и Мантуров потвърдиха, че сръбската страна е започнала процедурата по регистрация на ваксината „Спутник Лайт“ в Република Сърбия, с което Сърбия ще стане първата страна в Европа, която ще използва тази високоефективна бустерна ваксина“, се казва в изявление на пресслужбата.

Министрите обсъдиха и редица двустранни проекти в областта на инфраструктурата и енергетиката, които ще бъдат одобрени на най-високо равнище по време на предстоящото посещение на сръбския президент Александър Вучич в Москва на 25 ноември. Попович заяви, че сръбската страна отдава голямо значение на предстоящата среща между Вучич и руския президент Владимир Путин.

Попович благодари на Русия и на Путин за възможността ваксината „Спутник V“ да се произвежда в Сърбия.

На 4 юни тази година Путин и Вучич стартираха производството на руската ваксина „Спутник V“ в Сърбия в Института по вирусология, ваксини и серуми „Торлак“ в Белград. В момента Сърбия пакетира руската ваксина и ще започне пълномащабно производство до края на Сърбия годината.

Вашият коментар