Страхът от антените се засилва винаги при поява на ново поколение мрежи

По-притеснително е, ако човек води разговор по GSM в продължение на 1 час, отколкото страхът от антените на мобилните оператори и 5G мрежите. Това заяви за Дарик радио гл. ас. д-р Климент Ангелов от Катедра радиокомуникации и видеотехнологии към Техническия университет.

По думите му в огромния процент от случаите тези антени отговарят на изискванията, още повече, че никой не живее на покрива до тях. Според д-р Ангелов в България винаги когато дойде моментът за ново поколение мрежи, се появява един страх от нещо ново, нещо опасно, нещо умишлено, в което много хора са склонни да вярват като злонамерено действие.

„Имам чувството, че това явление се засилва абсолютно всеки път, когато дойде ред на новото поколение мобилна комуникация. Ако се върнем исторически назад, през 10 години е периодът, в който се появява следващата генерация от мобилни технологии, като 1, 2, 3, 4 и 5G. Винаги когато дойде моментът за ново поколение мрежи, се появява един страх от нещо ново, нещо опасно, нещо умишлено, в което много хора са склонни да вярват като злонамерено действие. Чисто визуално и за мен тези антени не са най-естетичното нещо, особено ако са ми срещу прозореца, може би това е една от причините, но това е първосигнална реакция, ако човек не знае за какво става дума в детайли. До момента всичкото, което е направено, няма проблем със заложените норми за въздействието на електромагнитните вълни върху живите организми. В огромния процент от случаите тези антени отговарят на изискванията, още повече, че никой не живее на покрива до антената. Доста по-притеснително за мен е, ако човек води разговор по GSM в продължение на 1 час, отколкото антените,“ казва той.

Вашият коментар