Стотици домакинства трети ден без ток в Смолянско, все още има откъснати села от света

Стотици домакинства от област Смолян продължават да са без електрозахранване, като повечето от тях нямат ток вече трети ден. Причината е в скъсани електропроводи, в следствие на проливните дъждове и в последствие и мокрият сняг, който е причината за паднали дървета и съответно прекъснати линии. Все още селата на Триград, общ. Девин са без достъп, както и Смолянското село Киселчово. Ситуацията обобщава областният управител Стефан Сабрутев, предава Дарик.

„Обстановката не е много променена, доста населени места са без електричество. Остава труден достъпът до село Триград и селата след него. До Мугла е проходимо, но все пак при зимни условия и много трудно проходимо.Пътува се от Смолян до Мугла два часа с високопроходим автомобил, а са едва 8 км. Надявам се днес обстановката с електричеството да се нормализира, доста екипи работят на ЕВН. В общините Баните, Рудозем, Мадан и Смолян има доста населени места без ток. В Златоград е нормална обстановката в това отношение, в Девин само в Селча няма електричество, в община Доспат е нормално“.

Заради липсата на електричество, със заповеди на кметовете на Мадан и Рудозем, днес детските градини и училищата остават затворени. В няколко населени места в региона има проблеми и с водоподаването.

Пътищата в областта са проходими при зимни условия, като няма затворени пътни артерии от републиканската пътна мрежа. Все още е в сила забраната за движение в целия регион на тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона. През нощта са получени множество сигнали за паднали дървета, които са причинявали временно спиране на движението в много направления, но всички са разчистени и няма проблеми на този етап, информират от Областно пътно управление.

По данни на Планинската спасителна служба в Пампорово, натрупаният сняг в района на хижа „Студенец“ вече е 80 см, а температурата от минус 6 градуса.

Днес, областният управител на Смолян Стефан Сабрутев ще участва в работна среща с премиера Кирил Петков, на която заедно с негови колеги от Кърджали и Благоевград, ще бъдат обсъдени последствията от бедствията през последните дни в регионите и евентуалното им подпомагане от страна на държавата за тяхното разрешаване. В област Смолян си остава в сила частичното бедствено положение, каквото има обявено и на територията на община Борино. Бедствено положение има обявено и от общините Неделино, Рудозем, Смолян и Девин.

Снимка: Адриан Кулев

Вашият коментар