Стойка Кръстева спечели историческо олимпийско злато в бокса (Видео)

Снимка: Reuters

Стойка Кръстева триумфира в Токио. Благодарение на нея чухме за втори път „Мила Родино“ по време на Олимпийските игри в Япония. Тя спечели титла в категория до 51 кг на боксовия турнир, след като надигра първата в схемата туркиня Бусе Чакъроглу.

Стойка Кръстева беше наградена на почетната стълбичка от президента на ФИФА Джани Инфантино, който е и член на Международния олимпийски комитет.

С пълни със сълзи очи нашето момиче изпя химна и зарадва цяла България в ранните часове на съботния ден.

Стойка Кръстева бе безапелационна в спора за трофея срещу 25-годишната Чакъроглу и доминира от самото начало на срещата, играейки разнообразно и динамично. Туркинята не успя да се противопостави в нито един момент на опитната ни боксьорка и така закономерно отстъпи на българката, която ликува в леката категория при жените. Кръстева триумфира след 30:27, 30:27, 29:28, 30:27, 30:27.

Представянето ѝ е още по-впечатляващо, предвид че в края на 2018 година взе решение да се оттегли от ринга. След почивка и множество проведени разговори с ръководството на федерацията, начело с президента Красимир Инински, Стойка размисли и се завърна на голямата сцена. Направи го по възможно най-впечатляващия начин, за да зарадва цяла България с представянето си в Токио.

Родената в Добрич българка постави името си редом до легенди като Георги Костадинов (Мюнхен 1972), Петър Лесов (Москва 1980), Ивайло Маринов (Сеул 1988) и Даниел Петров (Атланта 1996), които преди нея стъпиха на олимпийския връх.

Златото на Стойка Кръстева е второ за България от Олимпиадата в Токио след триумфа на Ивет Горанова в каратето. /бнт

Снимки: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo

Вашият коментар