Стефка Костадинова: Ще направим всичко боксът и вдигането на тежести да останат в програмата на Олимпийските игри

Председателят на БОК Стефка Костадинова заяви, че България ще направи всичко възможно боксът и вдигането на щанги да не бъдат извадени от олимпийската програма за Игрите в Лос Анджелис през 2028 година. Олимпийската шампионка коментира и евентуалния бойкот на Зимната олимпиада в Пекин след по-малко от два месеца.

„Това нещо не е още окончателно, ние с нашите връзки ще съдействаме да не се случи, но това е решение на Международния олимпийски комитет. Боксът и щангите са носили много медали на България през годините. Аз като бивш спортист не искам да бъдат извадени от програмата. Според мен спортът е над политиката. Най-много ще пострадат спортистите, ако тези Игри се бойкотират от дадени страни. Няма го същият дух, същата тежест на тези Игри. От все сърце мисля, че тези държави трябва да помислят разумно за своите спортисти“, коментира Костадинова след връчването на традиционните годишни награди Спортен Икар.
Световната рекордьорка сподели мнението си и очакванията от новия спортен министър Радостин Василев.

„Искам да пожелая успех на новия спортен министър, надявам се, че нещата ще са окей и той ще помага на спорта като цяло. Пожелавам му успех и много нерви, защото постът министър е ветровит.“

Легендарната ни спортистка коментира и подготовката за Зимната олимпиада в Пекин, която ще се проведе между 4 и 20 февруари 2022 и направи равносметка на отиващата си 2021 година.

„Подготовката за Зимната олимпиада върви добре, в момента се доуточняват пътуванията. Има 5-6 квоти, като цяло целта ни е да имаме 20-21 квоти. Нашата делегация ще бъде 45-48 човека. Дано нашите зимни спортисти покажат своята върхова форма. Олимпийските игри са върхът на една спортна кариера. Една великолепна, златна олимпийска година за българския спорт. България в Токио спечели шест медала, от които три златни. Аз съм много горда от тези момичета, благодарение на тях ние всички чухме българския химн и сме горди, че сме българи. Имаше хора, които преди да заминем, казаха, че нашата делегация е много малка. Освен тези брилянтни дами, имаме своите герои и при младежите. Пожелавам на тези деца много силна подготовка, дано другите олимпийски игри бъдат за тях върхова форма. Поклон пред тези българи юнаци“, сподели председателят на БОК.

Вашият коментар