Стефан Диомов за пътя на всяка коледна песен към сърцето

Eдна коледна песен трябва да е мелодична, да е много земна, в нея трябва да има много любов, надежда- доста задачки трябва да се „преодолеят“, за да стане хубава песента и когато видя, че има прекрасен отзив, това ме прави повече от радостен, така си е, споделя пред БНР обичаният композитор Стефан Диомов.

Особени са коледните песни с това, че те не трябва да са сложни, пътят до сърцето трябва да е много кратък. За да напишеш такава песен – бързонога, която бързо да достигне до ума, до сърцето, е трудна работа.

Най-важното за един творец е да остави следа.

Стефан Диомов казва: Аз имам повече от 23-24-25 песни коледни, два албума съм издал с коледна музика, нещо повече – и синбеците им, музикалния съпровод, за да може повече музикални педагози, родители, способни деца да пеят такива песни, няма Коледа без песни!

Много се радвам, че хората почитат този празник! Виждам усмихнати хора, спират ме на улицата поздравяват ме, добронамерени, щастливи. Не всичко е наред в нашия живот и тази пандемия беше капака, но отново ще се усмихнем , защото живеем в прекрасна страна, защото не всичко е толкова лошо колкото си мислим. Имаме надежда, имаме любов- какво повече.

Бяхме в най-големия студ на сцената в Каблешково, някакъв много богат дарител се е появил и организира концерт с много участници, концертът продължи дванайсет часа и за всичкото това време имаше препълнен площад с народ, тези хора са зажаднели за музика и направихме каквото можахме, за да я получат. Управата на Общината заслужава похвала, защото хората искат да празнуват, а не да стоят пред компютъра затворени вкъщи. И Бургаската община направи много за празника- с хубава украса, звучат коледни песни, има места, където да се почерпиш, коледна суетня, дай Боже това да направи хората малко по-добри, а мисля, че ги прави.

Бургас има още един Стефан Диомов, той е 17-годишен, прекрасният видеоклип на песента Коледа в Бургас е негово дело. За него Диомов старши казва:

Много е запален по фотографията и видеографията, проявява се чудесно, вече си има много хубава техника, успях да му подаря моя техника, която вече не използвам. Имам много филми, свързани с пътешествията ми по света, по всяка вероятност аз ще бъда наследен от този мой прекрасен внук. Той носи трите мои имена Стефан Георгиев Диомов, точно като мене, и понеже вече взеха да ни бъркат го помолих да си слага по едно „джуниър“. Нека да знаят хората, че в Бургас расте кадърен юноша, със силни прояви е, има няколко клипа и колкото мога, ще му помогна да израсне в това поприще. Сложно е да снимаш, така че да изразяваш да казваш нещо със своите снимки, радвам се че той бързо усвоява това умение. Има кой да пее има кой да записва. Божидар, по- малкият внук пее, имам четирима внуци.

На 27 декември съм поканен като гост в Шоуто на Николаос Цитиридис. Да поканя моите приятели пред екрана и на 1 януари, следваща година, в 10 часа по bTV ще бъде излъчен концертът с песните на Стефан Диомов – „Белите и черни клавиши на моя живот“, посветен на Ваня Костова. Тези, които обичат моята музика ще го съпреживеят, защото мисля, че концертът е доста добър, а и Ваня заслужава.

Желая на всички, които живеят в прекрасния Бургас повече усмивки, повече оптимизъм. До нови срещи в концертните зали!“

Повече от маестрото – може да чуете в звуковия файл:

Снимка: БНТ

Вашият коментар