Стево Пендаровски: България смени реториката защото в ЕС нямаш аргументи, говорейки за цар Самуил

Стево Пендаровски: България смени реториката защото в ЕС нямаш аргументи, говорейки за цар Самуил

Отблокирането на пътя на Република Северна Македония към Европейския съюз зависи само от една държава. Блокадата е наложена от София и само София може да я премахне, каза по македонската телевизия 21 президентът на съседката ни Стево Пендаровски.

Според него до 14 декември в България няма да има ново правителство и че настоящият президент Румен Радев ще бъде единствената функционална институция, а без парламент и правителство не може да се очаква развитие на двустранния спор, защото това не е решение на президента, а на всички политически партии. „Те имат и парламентарна декларация с червените си линии„, каза Пендаровски, цитиран от Дарик.

По думите му искането да бъде променена Конституцията, като в нея бъдат вписани и българите като държавотворен народ няма да реши проблема, а България е сменила реториката си в последните месеци, защото „ езикът и идентичността не попадат в никакви критерии за членство в Европейския съюз” и че след като България е осъзнала, че аргументите за историята на Балканите не е аргумент за Европейския съюз, през последните месеци страната ни е променила реториката си и е заговорила за дискриминация на българите. „Това е легитимна тема, но защо не я поставиха от самото начало„, каза Пендаровски.

Днес в парламента на Република Северна Македония ще се гласува вот на недоверие на правителството на Зоран Заев по искане на опозицията, която внесе подписи за това, след като Заев заяви, че подава оставка, след загубата на местните избори, но така и не я внесе официално в парламента

Снимка: predsedatel.mk

Вашият коментар