„Старият Бургас“ с Митко Иванов: За малките запазени улици

Улица „Фердинандова“ преди повече от век

Много от улиците в супер центъра на съвременен Бургас не са съществували в периода около Освобождението. От сведенията разбираме, че градът e заемал в пъти по-малка площ отколкото в наши дни. Може би е добре да дадем пример с църквата „Св. Богородица“ и малкия площад до нея – тя се намира на всички стари планове от 19 век, разкри в рубриката на „Дарик“ радио „Старият Бургас“, историографът, художник и краевед – Митко Иванов.

„Мястото винаги е било обозначавано като важно. Следователно християнската махала винаги е била в сърцето на града. Това ще бъде важно, ако направим една препратка към произхода на града. Улица „Александровска“ също фигурира във много планове. Но в един английски от 1885 година, ясно се вижда, че главния път

от Тракия към Пристанището

или днешният бул. „Стефан Стамболов“, продължава като абсолютно права линия през пл. „Баба Ганка“ и ул. „Славянска“, което означава че ул. „Славянска“ е била първата, която е посрещала търговците. На този план ясно се вижда и още нещо – че нов път се отбива от тази главна артерия, за да се влее в ул. „Александровска““, каза Иванов.

В миналото, уточни той, днешната улица „Славянска“ е носила името „Узун калдъръм“. Само името, смята Иванов, показва важното ѝ значение за развитието на града.

„Тази улица не се е променила в никакъв смисъл – можем само да гадаем как са се разминавали каруците по нея. Но какво открихме, налагайки старите планове, върху новите. Ако погледнем дори една сателитна снимка на Бургас в мрежата ще забележим, че в една неправилна форма около старата част на града,

виждаме мрежа

от малки, криви улички. Именно това са най-старите улички, заварени от османците. Авторът на първия градоустройствен план от 1891 година на архитект Ананиян, е решил да съхрани тези улуци. Можем само да гадаем какви са били неговите мотиви, тъй като тогава, събарянето на старите сгради след Освобождението е било едва ли не задължително“, разясни Митко Иванов.

Вашият коментар