Справочник за лечение на Covid-19 слабо популярен сред българските лекари

В разгара на поредната Covid-вълна България продължава да стои на първите места по смъртност в Европа и на последните по ваксинация. Оказа се, че най-авторитетните здравни институции и организации разполагат с модерен справочник, който е и утвърден протокол за най-ефикасно лечение на коронавируса, но не се прилага масово просто защото не е задължителен.

Справочникът, който е и интерактивен, за диагностика и лечение на Covid-19 е факт от девет месеца. Негови автори са трима лекари, а двама от тях са хирурзи в благоевградската болница.

Димитър и Георги Димитрови, баща и син, са специализирали в Израел, Германия, Англия и САЩ. Повече от година отделението им работи и като ковидно. Запретват ръкави и проучват най-добрия опит от държавите, постигнали безспорни резултати в битката Covid-19.

Д-р Димитър и Георги Димитрови

Месеци наред те систематизират научните публикации и ги свеждат до най-важното – в 60 страници на хартиения справочник и много по-подробно в дигитален вариант.

„Това е западният опит, извадена е есенцията. Който използва това, смъртността е доведена до минимум. В справочника има кога и в каква фаза какви лекарства да се дават, колко дни. Има вградени алгоритми, които помагат с обективизирането на триажа на болния… БЛС издаде над 5000 екземпляра. Опитаха да се популяризира. Но има колеги, които не са чували за него. Справочникът е създаден безвъзмездно“, споделят пред БНР д-р Димитър и Георги Димитрови. И допълват:

„Написали сме цял списък от лекарства, които не се използват. Бяхме провокирани от факта, че в България се изписват много хранителни добавки на много високи цени“.

Въпросът защо приетият в националния план за лечение на Covid-19 протокол, разработен от тримата лекари и достъпен за всичките им колеги остава пожелателен, а не задължителен, остава да виси като бесило над цифрите за смъртността у нас. Единственият възможен начин за противодействие на това е:

„Искаме това да стигне до всички лекари. Качен е на сайта на Министерството на здравеопазването и на сайта на Българския лекарски съюз“.
Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *