Спортът и хората с увреждания

„Най-ценното, което ти дава спортът, е възможността да провериш на какво си способен” – каза навремето изключителната гимнастичка Олга Корбут. Само че тогава това се отнасяше за спортистите, които имаха перфектна физика. За другите, които днес наричаме параолимпийци, не бяхме чували дори. Поне у нас. Това – тогава.

Днес е различно. Днес знаем за тях, следим проявите им и се радваме на победите им. Но това, на което се възхищаваме, е мъжеството и волята им. Волята, която също както любовта е въпреки… Въпреки обстоятелствата. Истината, че „Духът е Този, който Е!“ превръща в обстоятелство дори телата ни (в някакъв смисъл).

Как хората с увреждания преодоляват мисленето на останалите и разчупват рамките на предразсъдъците; как спортът променя живота им; кой как и с какво ги подкрепя в битката им за себедоказване; каква е ролята на родителите – за всичко това в „Познати и непознати“ разговаряме с Владимир Искров – треньор на националния отбор по баскетбол на колички и Димитър Костов – капитан на отбора; с Илинка Дилкова и Добромир Удрев от Федерацията „Спорт за хора със зрителни увреждания“ и Лилия Кондева – психолог, майка на Емил – дете от аутистичния спектър, което наскоро спечели златен медал по плуване на Десетите Европейски игри за младежи и девойки с двигателни и ментални затруднения в Чехия.

Как спортът променя живота на хората с увреждания – с този въпрос започна разговорът. /бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *