Солна стая и зона за релакс лекуват постковид синдром в Медицинския център в Септември

Солна стая и зона за релакс ще разкрие до дни Медицинският център в град Септември, като основната им цел ще бъде да лекуват така наречения постковид синдром. Самите пациенти подсказали нуждата и от такава здравна услуга – след първата вълна от коронавирусни инфекции много преболедували търсели помощ за последици в дихателната система, сърдечно-съдови проблеми, неврологични оплаквания, разказа управителката на общинското лечебно заведение д-р Мая Влайкова.

Солната стая е с интериор като пещера, за да е атрактивна за децата, които се нуждаят от такава терапия. Част от нея ще бъде и музикотерапията, а в зоната за релакс и малки, и големи ще преодоляват стреса от пандемията – един също много тежък проблем.

Двете нови придобивки ще бъдат към ковид зоната на центъра. За момента тя е единствената работеща в цялата Пазарджишка област, показа справка на „Дарик“ в Здравната каса. В региона функционират 16 здравни центъра и повечето са заявили интерес да разкрият ковид зони, но се сблъскват със сериозни пречки.

Най-голямата е, че нямат достатъчно персонал – едни и същи медици трябва да работят и в отделенията, и на кабинет, а в графиците им няма как да се вместят и още ангажименти. Трудност се оказва и обособяването на помещения със самостоятелен вход и отделянето на потоците в лабораториите.

Новата методика за дейността на ковид зоните излезе още на 9 септември. Тя предвижда в тях да се обслужват напълно безплатно и осигурени, и неосигурени пациенти с новия коронавирус, като дейностите ще плаща Здравната каса.

Оказва се обаче, че за изпълнителите има и риск част от дейностите да останат за тяхна сметка.

Чуйте повече по темата от д-р Мая Влайкова, с нея разговаря Тина Соколова:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *