Снекинг с домати за по-дълъг и пълноценен живот

Стремежът към балансиран начин живот оказва влияние на много сфери от живота ни и променя хранителните навици на все повече хора в световен мащаб. Много от нас често се чудят как да организират натовареното си ежедневие, без да правят компромиси с пълноценното хранене. Това е една от причините за появилата се тенденция в храненето, която наричаме „здравословен снекинг“ или здравословна закуска между основните хранения.

Необходимостта от полезни за здравето навици в начина ни на живот стана особено осезаема напоследък. Все по-голяма част от хората осъзнават значимостта на храненето за цялостното ни благосъстояние и жизненост, и избират продуктите в кошницата си не само по вкус, а и с мисъл за здравословния баланс. Според проучване на Британския медицински журнал (BMJ) от 2019 г. петте навика – поддържане на умерено тегло, 30 минути упражнения на ден, ограничена консумация на алкохол, здравословна диета и отказ от тютюнопушенето – могат да увеличат живота ни без хронични заболявания с до 10 години.

Резултатите показват, че жените с четири от пет здравословни навика водят живот без хронични заболявания до 84 години, за разлика от тези без нито един здравословен навик, за които тази възраст е 74 години. Пълноценното и разнообразно хранене е сред основните фактори, които оказват влияние върху тези показатели. Междинните закуски (снекинг) са удобен и лесен начин да си набавим необходимото разнообразие от хранителни вещества.

Много популярен избор за здравословен снекинг в страните от Западна Европа и не само, са различните видове чери домати. Познаваме ги като целогодишно вкусна съставка на различни свежи салати. Малко известен факт у нас, обаче, е че по света са сред най-популярните продукти за междинно хранене на деца и възрастни. Те могат да се хапват измежду другите ежедневни дейности или докато завършваме задачите си пред компютъра. Основно тяхно предимство за лятото е, че не изискват съхранение в хладилник. Точно обратното – в хладилника губят част от аромата си.

Всички видове чери домати са предпочитани заради мини размера им и удобството, че не изискват предварителна подготовка. В българската търговска мрежа вече има и богато разнообразие от произведени у нас дребни специални домати – т.нар. Бейби Плъм домати, чиято форма наподобява слива. Най-разпознаваем е сортът Суител – хрупкави малки червени домати с балансиран вкус и тънка обвивка. Други представители на вида Бейби Плъм са Бамано и Иворино. Бамано ще познаете по оранжевия цвят и по-сладкия вкус, а Иворино са месести,продълговати сладки жълти мини доматчета. Кумато доматът, който прави впечатление със специфичното си оцветяване в нюанси на тъмно зелено и тъмно червено до златисто кафяво, също има мини вариант, който вече се произвежда и предлага в България. Неговият вкус е по-интензивен и сладък, в сравнение с повечето домати.

Вашият коментар