Сменят и шефа на разузнаването


източник: bnr.bg

Служебното правителство сменя председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов. За нов ръководител на службата е предложен Антоан Гечев.
Мотивите за решението обясни говорителят на служебното правителство Антон Кутев:

„Това се прави в контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защитата на националната сигурност на Република България. Под ръководството на г-н Атанас Атанасов Държавна агенция „Разузнаване“ е осъществявала своята дейност при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Съгласно закона за ДАР, същата следва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента на РБ, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя. Налице е нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателна информация, предоставяна на президента. Във връзка с това се прие и още едно постановление за назначаване на Антоан Гечев за председател на ДАР“.

Правителството реши още да предложи за освобождаване от поста зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков и на негово място да бъде назначен Станислав Станчев, съобщи Кутев.

В специално изявление отстраненият председател на Разузнаването Атанас Атанасов предположи, че след указите на президента за отстраняване на началниците на службите може да се стигне до процедура по импийчмънт на държавния глава.

Станислав Станчев е новият заместник-председател на ДАНС. Той ще довърши мандата на Недялко Недялков, който беше освободен в края на май.

Вашият коментар