Словения разбира позицията на България за ветото на европреговорите с РСМ

Снимка: rtvslo.si

Словенският премиер Янез Янша заяви в отговор на въпрос на „Хоризонт“, че разбира със сигурност позицията на България за ветото ѝ за начало на преговорите към Северна Македония, тъй като тя е страна-членка.
„Когато сме в едно семейство, първо идва неговият интерес и после на останалите“, подчерта той

Премиерът Янша добави, че същевременно трябва да действаме като семейство, иначе то е под заплаха.

„Трябва да се опитаме да намерим компромис“, подчерта той.

Министър-председателят определи последното предложение на португалското председателство за подновяване на преговорите като добро. „За България е добре да се приеме нация, която говори сходен език и има близка култура. Може да е спорен въпрос, но трябва да имаме стратегически поглед върху нещата“, каза още Янша.

Министърът на външните работи на Словения Анже Логар от своя страна заяви, че една от първите му предстоящи визити ще бъде в България във връзка с ветото на страната ни за започване на преговори със Северна Македония.

Вчера Словения пое от Португалия шестмесечното ротационно председателство на ЕС.

Министър Логар изрази надежда, че след извънредните парламентарни избори у нас ще бъде сформирано правителство с голямо мнозинство, така че да бъде работещо, в т.ч. и по този въпрос. Той подчерта, че спорните въпроси трябва да се решат между двете страни и заяви:

„Една от страните има своите резерви към Северна Македония. Това означава, че трябва да ги елиминираме и да намерим решение, което ще удовлетвори страните-членки и няма да затрудни процеса на преговори, както и да отвори кутията на Пандора“.

Министърът припомни, че Северна Македония и Албания са изпълнили изискванията за започване на преговори и затова следващата стъпка трябва да бъде започването на междуправителствена конференция с тях. /бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *