След 6 месеца в Космоса – четирима астроновти се върнаха на Земята (Видео)

След 6 месеца в Космоса – четирима астроновти се върнаха на Земята (Видео)

Капсулата на „Спейс Екс“ с четирима астронавти успешно се приводни в Мексиканския залив край бреговете на Флорида.Връщането им на Земята беше отложено с един ден заради силен вятър.

Французинът Тома Песке, японецът Акихико Хошиде и американците Меган Маккартър и Шейн Кимброу прекараха шест месеца на Международната космическа станция в рамките на научна мисия на НАСА. Малко преди края ѝ, след 199 дни в Космоса, 43-годишният Песке от Европейската космическа агенция публикува емоционален пост в Туитър.

Преди да се отправят към Земята астронавтите направиха снимки на Международната космическа станция. Приземяването им беше омекотено с помощта на гигантски парашути. Малко след това астронавтите бяха изведени от капсулата.

Астронавтите отиват в космическия център на НАСА в Хюстън, щата Тексас. Там Тома Песке ще премине бърз медицински преглед, преди да отлети за Кьолн, където се намира европейския център за обучение на астронавти. След втората му мисия до станцията, в продължение на три седмици той ще бъде изследван с цел да се установи как се отразява на човешкия организъм дългия престой в Космоса.

Сътрудничеството между НАСА и частната компания „Спейс Екс“ сложи край на зависимостта на американската космическа агенция от Русия за полетите и доставките до МКС.

Вашият коментар