След тест на ракета: САЩ обвиняват Русия, че застрашава сигурността в Космоса (Видео)

След тест на ракета: САЩ обвиняват Русия, че застрашава сигурността в Космоса (Видео)

Напрежение в Космоса: Съединените щати обвиниха Русия, че застрашава сигурността на Международната космическа станция.

Москва тества ракета, която разби руски сателит. Отломките от него принудиха екипажа на станцията да се прибере в специална капсула. В момента на борда има седем астронавти – четирима американци, германец и двама руснаци.

По думите на говорителя на държавния департамент на САЩ Нед Прайс след използването на противоспътниковото оръжие са се оформили около 1500 проследими парчета, и още хиляди по-малки, които застрашават „интересите на всички нации“.

„Тестът значително ще увеличи риска за астронавтите и космонавтите на Международната космическа станция, както и на всички полети в Космоса. Опасното и безотговорно поведение на Русия застраши дългосрочната стабилност на открития Космос, и ясно показа, че руските твърдения, че се противопоставя на въоръжаването в Космоса са неискрени и лицемерни. Съединените щати ще работят със съюзниците и партньорите си, за да отговорят на това безотговорно действие на Русия“, заяви Прайс.

В Туитър руската космическа агенция „Роскосмос“ омаловажи случилото се. В поста се подчертава, че траекторията на обекта, който е принудил астронавтите да се приберат, вече е променена, и станцията е в безопасност:

„Екипажът на Международната космическа станция изпълнява задачите си, съгласно програмата на полета. Орбитата на обекта, заради който днес екипажът беше принуден да се оттегли в космическите кораби – съгласно предварително разписаните процедури, се отдалечи от орбитата на Международната космическа станция. Станцията се намита в „зелена зона“

Вашият коментар