След срещата Меркел – Байдън: Различията за „Северен поток“ 2 остават (Видео)

Снимка: VOA News

Ангела Меркел и Джо Байдън се споразумяха да работят съвместно срещу руската агресия, както и да се противопоставят на действията на Китай.

Германският канцлер и американският президент се споразумяха за това по време на последното посещение на Меркел в Съединените щати.

През септември в Германия ще бъде избран нов канцлер. Двамата лидери обсъдиха и бъдещето на газопровода „Северен поток“ 2.

Берлин и Вашингтон имат различния по темата – според американската страна, той ще навреди на Украйна и ще увеличи зависимостта на Европа от руските газови доставки.

Германия настоява той да бъде построен. Въпреки това, Меркел и Байдън подчертаха, че отношенията между двете им държави остават топли.

„Едно от нещата, за които искам да говоря, е трайното ни приятелство, което канцлерът утвърждава. Сътрудничеството между Съединените щати и Германия е силно и се надяваме то да продължи“, каза президент на САЩ Джо Байдън.

„Искам да кажа колко много ценя приятелството със Съединените щати. Наясно съм с приноса на Америка за една свободна и демократична Германия и очаквам задълбочаването на нашите връзки“, каза канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *