След срещата Байдън – Путин: Малки отстъпки и големи различия


източник: bntnews.bg

Президентите на САЩ Джо Байдън и Русия Владимир Путин се съгласиха да започнат разговори за мерките по контрол на ядрените въоръжения и киберсигурността. Това стана ясно след първата им директна среща като президенти в Женева. Вашингтон и Москва ще върнат посланиците си, след като бяха изтеглени през март и април.
Срещата проследиха специалните пратеници на БНТ Александър Марков и Владимир Богдански.

Двете страни ще инициират Диалог за стратегическа стабилност, стана ясно след срещата, която продължи около 4 часа.

Разговори за мерките по контрол на ядрените въоръжения и кибер сигурността на експертно ниво – за това са се договорили двамата лидери, обявиха самите те след края на разговорите.

Двете държави най-вероятно ще обсъдят мерки за гарантиране възстановяването на Афганистан, Сирия и Либия.

И Вашингтон, и Москва не търсят нова Студена война, затова отношенията им трябва да бъдат стабилни и прагматични.

Спазването на човешките права не доведе до сближаване на позициите. Президентът Байдън обяви, че Вашингтон няма да спре да настоява за това, докато президентът Путин припомни сцените с нахлуватето в Капитолия през януари, както и движението „Блек лайвс метър“ в САЩ.

По Украйна, Беларус и съдбата на Алексей Навални несъгласията също остават.

първата Среща между двамата президенти, откакто Джо Байдън влезе в Белия дом. Медии я описаха накратко така: „Малки отстъпки, големи различия“.

Ползотворна среща в конструктивен дух – така руският президент Владимир Путин, който пръв даде пресконференция, описа разговорите с Байдън.

„Нямаше никаква враждебност , точно обратното – нашата среща протече принципно, по много теми нашите оценки се разминават, но беше показано желание да се разберем един друг и да търсим пътища за сближаване на позициите.

Нищо не може да замени личния разговор между лидерите, обяви и американският президент Джо Байдън“, каза президентът на Русия Владимир Путин.

„Президентът Путин и аз споделяме уникална отговорност да можем да ръководим отношенията между две горди и могъщи държави. Тези отношения трябва да бъдат стабилни и предвидими, така че да позволят да си сътрудничим във взаимен интерес. Там, където има различия, искам президентът Путин да е наясно защо казвам това, което казвам“, каза президентът на САЩ Джо Байдън.

За ядрените оръжия двамата се договориха да започнат разговори на по-ниско ниво. За киберсигурността – Байдън е дал 16 области с критична инфраструктура, които не бива да бъдат обект на кибератаки“, каза президентът на САЩ Джо Байдън.

„Подчертах пред него, че имаме значителни киберспособности и той го знае. Не знае какви точно, но знае, че ги имаме и ако нарушат тази основна норма, ще отговорим“, каза президентът Байдън.

Ще бъде решен въпросът с прибраните за консултация посланици.

връщането на посланиците – американският в Москва, а руският – във Вашингтон – се съгласихме, че въпросът е решен. Посланиците ще се върнат на постовете си“, каза Путин.

По Украйна двамата постигат частично сходно разбиране, но за Беларус различията остават.

„Посочих му непоклатимия ни ангажимент към суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Съгласихме се да преследваме дипломация, свързана с Минските споразумения“, каза Байдън.

Президентът на САЩ предупреди, че ако Алексей Навални загуби живота си, това ще има разрушителни последици за Русия.

„Той беше обявен за издирване. Знаейки това, той се върна. Изхождам от факта, че той искаше, целенасочено се върна, за да бъдат задържан. Той направи това, което искаше“, каза Путин.

Наскоро руски съд забрани организацията на Навални.

„В Съединените щати е приет закон за подкрепа на определени политически организации в Русия. В същото време Съединените щати обявиха страната ни за враг, публично казаха, че ще сдържат развитието на Русия. Въпрос – какви политически организации Съединените щати и други западни страни трябва да подържат в Русия, ако при това им заплащат. Споменатата от вас организация на Навални публично призоваваше към масови безредици“, каза Путин.

След срещата, според Байдън е станало ясно, че Русия не търси нова Студена война.

„Очевидно е, казах му, че не е в интерес нито на вашата, нито на моята страна да влезем в нова Студена война. Той разбра. Но това не означава, че той е готов да отстъпи. Той все още се опасява, цитирам, че е обкръжен и ние искаме да го свалим“, каза президентът на САЩ.

Байдън заяви, че е посочил важността да има общи правила по пътя, които да се спазват от двете страни. Путин заяви, че някои от основните резултати на срещата са беглите знаци на доверие.

Малки отстъпки и големи различия – така определиха медиите резултатите след ключовата среща между двамата президенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *