След случая „Вера Су“ – какво ни трябва за адекватно морско спасяване

Трябва да имаме два плавателни съда, платформи за аварийно-спасителни дейности на море – без тези съдове няма как да се извършват подобни операции като спасяването на „Вера Су“. Това мнение изрази пред БНР Веселин Миланов, помощник-ректор на Техническия университет във Варна.

„Те ще бъдат многофункционални, многоцелеви – спасяване освен на морски плавателни съдове, предотвратяване на разливи, пожарогасене, както и транспорт на хора, бедстващи на море. Единият съд е планиран за около 50 човека, да може да превозва“, поясни Миланов.

Проектирането и изграждането на двата плавателни съда ще започне догодина с помощта на европейски средства.

Според Миланов имаме капацитет за проектирането и изграждането им, като има три корабостроителници, които могат да се справят с тази задача.

„Всичко може да си го направим тук, в нашата страна.“

Веселин Миланов прогнозира, че това може да се случи в рамките на година и половина – две.

Идеята е операцията по обезопасяването и изваждането на „Вера Су“ да не бъде забравена и неглижирана, смята кап. Андрей Станев, експерт по морски технологии в Техническия университет във Варна, капитан на спасителния влекач на Български морски флот, участвал в операцията по изтеглянето на „Вера Су”.

В предаването „Преди всички“ Станев отбеляза, че „това беше всичко друго, но не и стандартна операция“, защото не са били обучавани да извършват „такива спасителни операции в такива мащаби“.

В средата на декември предстои събитие, на което целият екип ще разкаже интерактивно за спасителната операция, съобщи капитан Андрей Станев:

„Заснета е цялата операция. Над 16 часа филмов материал имаме, който се анализира внимателно. Ще се покажат фрагменти.“

Разтоварването на заседналия кораб „Вера Су“, 23 октомври 2021 г.

Веселин Миланов уточни, че са си поставили за цел да има магистърска програма в областта на аварийно-спасителните дейности, за да може специалисти с морско образование да бъдат профилирани и тясноспециализирани в тази дейност.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Вашият коментар