След кратко прекъсване в петък и неделя нови валежи

Зимна обстановка на запад – дъжд и вятър на изток. Средиземноморски циклон преминава южно от страната и тъй като е добре оформен носи повечко валежи над Балканите. На запад, в тила на циклона, нахлува по-студен въздух и валежите в западните части преминават в сняг, на изток ще вали дъжд.

Този циклон ще определя времето и в сряда, но на изток и североизток, а на запад валежите ще спират. В Четвъртък времето ще е сравнително студено сутринта, но по-късно през деня ще започне да се затопля, заради приближаването на поредния средиземноморски вихър, който ще окзава влияние на времето над страната в петък.

Тогава ще има превалявания главно от дъжд, а в по-високите планински части – от сняг. Не се очертават обилни валежи, тъй като влошаването на времето ще е сравнително кратко, главно в петък.

Атмосферната циркулация над Европа е такава, че провокира честото образуване на средиземноморски циклони и в неделя нова парция валежи, по поредния циклон, ще обхване страната.

Според моделите днес, този вихър ще е добре оформен и ще паднат повече валежи, като за момента се очертава да са от дъжд в равнинните части на страната, от сняг в планините, като в понеделник с изтеглянето на циклона на изток е възможно дъждът по високите западни полета да премине в сняг. Ще следим това влошаване на времето на заседението на Синоптичната комисия в петък, тъй като е възможно да има промяна.

Във вторник над южните райони е възможно да видим нови валежи, заради нов вихър, който се очертава да преминава доста южно от България.

След това, почти до края на другата седмица, времето ще се стабилзира, температурите сравнително ще се понижат, но в никакъв случай не ни очакват студове. Дневните температури ще са от 2 – 4 градуса на запад, до 6 – 10 градуса на изток.

Около 19 – 20 декември, над Черно море се очертава образуването на нов циклон, което ще доведе до понижение на температурите и валежи от сняг по Черноморието и в Източна България, както и в Добруджа. Но има достатъчно време всичко да се промени и да се озовем в нова синоптична обстановка.

Тези от вас, които следят заседанията на Синоптичната комисия вероятно са забелязали, че нещата в последните две седмици са много динамични и често пъти се променят в рамките на 24 часа – създават се нови прогнози, коренно различни от предишните. Това е нормално за декември, в разгара на зимата в Северното полукълбо, когато се активизират силно атлантичиските циклони, а те влияят в голяма степен на времето в Европа.

Поне в следващата една седмица не ес очертава сериозно застудяване на времето, ще вали, но вероятно предимно дъжд в равнините, така че все още зимата не ни е захапала така, както може да го направи.

Да видим какво ще се случи около 18 – 20 декември и дали за Коледа ще имаме сняг. Това предстои да се разбере.

Инак, на север, в Скандинавия, ледена вълна се шири чак до Балтиските републики, като в Норвегия и Швеция температурите паднаха на места и под минс 30 градуса, в Литва, Латвия и Естония до минус 20 градуса. Доста ниски температури.

В Сибир термометрите се понижават до минус 45 градуса, много студено е и в Аляска, до минус 40 градуса, но там ще се затопли.

Мощен циклон обхваща Великобритяния днес и утре, ще духат силни ветровe и ще вали много, но температурте ще са положителни – типчно английско време.

На петролните пазари има повишение на котировките до близо 74 долара за барел с доставка през януари, тъй като Саудитска Арабия повиши с близо долар цената на своя нефт с доставка в Азия и САЩ. На вътрешния пазар цените не мърдат, сякаш са ги заковали с пирони по таблата на бензиностанциите.

До момента зимата е благосклонна, не е студена, нито снеговите, няма да е такава и в следващите седем – десет дни. Но да видим.

Източник: Дарик

Вашият коментар