Следващата седмица: Слънце, приятни температури и няма да вали

Макар навън времето да си е точно декемврийско, нищо че сме в средата на октомври, има добри новини. Синоптичната комисия установява, че средносрочните модели се обединяват около тезата, че през следващата седмица ще имаме слънце, приятни температури и няма да вали.

Което направо си е чудо, защото в последната седмица, още от миналата събота, ни натиснаха циклон след циклон и страната се оказа в декември, вместо в октомври. При това обилен сняг падна в планините и се образува снежна покривка, аха да открием ски сезона, ама ще почакаме.

Все още обаче ни трябва малко търпение, защото и в събота все още ще вали, но температурите ще се повишават и на изток ще са над 10 градуса.

Още в неделя почти над цялата страна вече ще е без валежи, облачността ще започне да се разкъсва и да намалява.

От понеделник времето ще се стабилизира и ден след ден, чак до следващия петък, ще бъде все по-топло, като температурите ще се повишат и в края на седмицата ще достигнат 18, дори 20 градуса в низините, а по високите западни полета – до 14, 15 градуса.

Ще се радваме на сравнително топло и хубаво време, но пък внимание – сутрин температурите при изясняване и стихване на вятъра могат да се понижат на места и до нулата, възможни са слани и дори мъгли, така че сутрин ще е по-студено, но пък в следобедните часове ще е приятно за разходка сред природата.

В края на другата седмица, около 23 – 24 октомври обаче, от северозапад се очаква ново съществено влошаване на времето, което е възможно да ни донесе нова порция валежи и застудяване, при това точно в събота и неделя. Висока е вероятността това да се случи, но все пак да уточним, че има една седмица време и нещата могат да се променят.

Ако обаче моделите прогнозират точно, отново ще имаме валежи от дъжд, на места обилни, и нов сняг в планините, където на височина над 2000 метра снежната покривка ще се увеличи.

Какво ще се случи след това – до края на октомври? В момента се очертава, че след 26 – 27 октомври ще имаме ново стабилизиране на времето и златната есен отново ще се настани у нас. Дано стане така, че ни омръзна от този дъжд, от това мрачно, сиво време, което натоварва с негативни емоции.

Синоптичната комисия разисква и две други теми – състоянието на „Топлофикация София“, което е плачевно, тъй като е във фактически фалит, както и предстоящата смяна на лятното със зимно часово време.

То ще се извърши, нека ви припомним, в последната събота срещу неделя, в края на октомври, тоест през нощта срещу неделя на 31 октомври, като ще върнем часовниците с час назад. Така ще спим с един час повече, но пък вечерно време ще се стъмва с час по-рано.

Синоптичната комисия се обединява около тезата, че е хубаво да не сменяме времето, а да останем на лятното часово време, защото при него през пролетта, лятото и част от есента ще имаме по един час повече светлина вечер.

Опитмистично за времето – чакат ни няколко хубави дни.

Източник: Дарик

Вашият коментар