Слави Трифонов отговори на актуалните въпроси от последните 2 седмици (Видео)

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов публикува видео в профила си във Фейсбук, озаглавено „Отговори на актуалните въпроси от последните 2 седмици“, в което пространно коментира политическите събития, случили се преди и след като държавният глава Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на неговата партия.

Ето какво заяви Трифонов:

За комуникацията през Фейсбук и липсата му в публичното пространство

В продължение на повече от 20 години всеки ден съм бил по телевизията. Това е бил част от моя професионален статут и сега се наслаждавам на възможността да не присъствам толкова в публичното пространство. Мога да си върша работата и без да присъствам. Това ми е изключително неприятно, а слухове за мен е имало откакто съм във въпросното публично пространство. Повечето от тях са неприятни. Аз не се показвам, защото изпитвам невъобразимо облекчение да не се показвам. Не можеш един куп неща да правиш като нормалните хора.

А слуховете за моята смърт са силно преувеличени, както е казал Марк Твен. С моите роднини се чувам всеки ден, а те са чули всичко гнусно за мен. А и как ще се чуват с мен всеки ден, а аз ще съм умрял.

За оттеглянето на първия проектокабинет

Изтеглянето на Николай Василев, като кандидат за премиер на „Има такъв народ“ не беше слабост. Искам да кажа, че той е един изключително достоен човек с много качества. Когато ние решихме чисто практично да подходим към това как ще изглежда един кабинет, решихме да се обърнем към него. Тогава установих, че той е един много кадърен и свестен човек. Дълго време работихме с него на база това, че имаме еднакви виждания за това как трябва да изглеждат участниците в един български кабинет – да са професионалисти и да имат сериозна подготовка, като образование и качества. Доста време работихме с Николай Василев и в момента, когато обявихме проектокабинет, в общественото пространство изненадващо за мен настана една неудовлетвореност от това кандидат за премиер да е човек, който е имал нещо общо с властта.

За „Демократична България“

Христо Иванов и „Демократична България“ започнаха да казват, че само защото в правителството е участвало ДПС, Николай Василев е ДПС. По същата логика можем да кажем, че Христо Иванов е ГЕРБ, защото той участва в правителството на Бойко Борисов като министър. И на въпроса „Защо мислиш така?“, той не можа да даде отговор. Но в крайна сметка се създаде едно напрежение за два дни, но след това Николай Василев даде една пресконференция, на която отговори на всички въпроси и те млъкнаха. Оттеглихме го, защото се създаде едно впечатление, че има връзка с нещо старо, което не е достатъчно почтено. Има и други хора, които имат качества да поемат тази отговорна роля.

Но аз знам какво искат („Демократична България“ – бел.ред). Те искат постове, въпреки че твърдят, че не искат. Казват, че не искат постове, а да се говори за политики, намерения и цели, но всъщност искат постове. Значи – Николай Василев има общо със старото, има опит, но не – трябва да е ново лице. След това предлагаме Пламен Николов – ама той няма опит. Цялото поведение на ДБ е такова, но мисля, че ги превръщаме в по-важни, отколкото са. Те сега или ще подкрепят това правителство, или няма, но ще носят своите последствия. Мисля, че Христо Иванов си слага по-голяма роля, отколкото има всъщност. /дир.бг

Вашият коментар