Синоптичната комисия: Очакваме хубаво време и в първата десетдневка на ноември

Синоптичната комисия: Очакваме хубаво време и в първата десетдневка на ноември


Каква е приликата между политиците и синоптичните модели? И политиците, и моделите често сменят меннието си – с това заключение започва заседанието на Синоптичната комисия, която прави преглед на очакванията за първите десет дни на ноември.

След хубавото време в края на окотомври, всички гледаме към ноември, защото това е месецът, в който можем да очакваме и истински зимни изненади.

Новината е, че за момента такива не се прогнозират, напротив, вероятно ще имаме хубаво време в първата седмица на ноември, а може би и до самия ден на изборите, които ви пропомняме, са на 14 ноември. Но има и много въпросителни.

До вчера синоптичните модели бяха единодушни по въпроса, че в началото на ноември атмосферната циркулация ще се промени и ще имаме динамично време с валежи особено към края на следващата седмица и след 11 ноември, но днес, те се обединяват около прогнозата, че страната ни ще продължи дабъде под влияниета на високо атмосферно налягане и валежите ще се по-скоро изключение в първите десетина дни на новия месец.

Това е една ситуация, в която трудно можем да хвърлим поглед напред повече от 5 – 6 дни, така че на заседанието във вторник, следващата седмица, ще имаме повече яснота за времето до средата на ноември и дали ще се потвърди прогнозата за по-малко валежи и относително по-високи дневни температури.

Моделите днес показват, че през следващата седмица няма да има промяна в температурно отношение, дори след сряда дневните температури ще започната да се повишават и около пети, шести и седми ноември – петък, събота и неделя ще достигат на места и до 20 градуса. В низинита на страната и в източните райони.

Това очаквано затопляне не е изненада за месец ноември, но това ще даде сравнително топъл старт на ноември за разлика от октомври, който изпращаме със среднодневни температури по-ниски от обичайните за последните десетина години.

В понеделник, първи ноември, над Северна Италия ще се формира средиземноморски циколн, който във вторник ще окаже влияние на времето у нас. От запад на изток ще правялява, ще е мрачно и типично есенно, но по-важното е, че този период ще отмине бързо и още в сряда ще настъпи подобрение на времето и в следващите дни ще е предимно сухо и с повече слънце.

В кря на следващата седмица отново над Западните Балкани времето ще се влоши, заради нов център на ниско налягане, но пък именно заради това от югозапад над страната ще се пренася по-топъл средиземноморски въздух и тогава ще имаме и дни с високи дневни температури.

Дали ще вали над страната тогава е под въпрос, тъй като не е ясно дали този център на ниско налягане ще се придвижи достатъчно в източна посока към нашата страна, за момента изглежда да няма съществени валежи. Във вторник ще имаме повече яснота по този въпрос.

След това вероятно отново ще имаме няколко дни с хубаво време.

В ценралните части на Средиземно море продължава да вилнее малък тропичен циклон, който засяга главно остров Сицилия и някои части от Южна Италия, явление което се наблюдава в последните години главно през октомври. В минали години подобни циклони с тропични черти в Средиземно море донесоха проливни валежи в Гърция, а тази година и в Сициля, където дори имаше и жертви.

В края на следващата седмица циклон с такъв характер е възможно да се формира и в района на Балеарските острови в Западното Средиземноморие.

След като Синоптичната комисия обяви, че първите дни на ноември ще са по-скоро сухи и вероятно сравнително топли, вниманието на членовете и се насочи към предстоящата среща на Г-20 в Рим и 26 конференция на ООН за климата, която започва в Глазгоу.

Скептични са очакванията на наблюдателите за крайния резултата от конферецията, най-вече заради тежката енергийна криза натиснала Европа, но не само, която наблюдателите свързват с необмислените политики, в последното десетилетие, за бързо преминеване към ВЕИ, за сметка на придония газ, нефта и въглищата.

Според наблюдателите именно тези политики са довели да недофинансиране на нефтената и газова индустрия, което сега се отразява на енергийните пазари като торнадо от високи цени, водещи до понижено жизнено равнище на хората и по-висока инфлация.

Трудна среща предстои в Глазгоу, независимо, че ЕК продължава да настоява, че пътят е един – пълно отказване от въглища и силно намаляване на дела на природния газ и нефта в енергийния микс. Повече ВЕИ, но дали това е възможно, ще видим в следващите години.

Да се радваме сега в събота и неделя на хубаво есенно време, валежи във вторник, очаква ни и затопляне в края на другата седмица. Какви по-хубави новини от това – по-топличко навън, по-ниски сметки за отопление в домовете.

Източник: Дарик

Вашият коментар